Rođendan Univerziteta Džemal Bijedić Mostar: Promovirana 863 diplomanta (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Rođendan Univerziteta Džemal Bijedić Mostar: Promovirana 863 diplomanta (FOTO)

Univerzitet Džemal Bijedić Mostar na svoj 39. rođendan iznjedrio je 863 akademska građanina.

Na centralnoj svečanosti u sportskoj dvorani u USRC Midhat Hujdur Hujka danas je promovirano 842 diplomanata od kojih je prema bolonjskom procesu diplomu dobilo 662 bachelora, 93 magistra struke i 87 magistara nauka, a naredne sedmice promovirat će se 21 doktor nauka, javlja Anadolu Agency(AA).

Uručivši diplome ovjerene akademskim zvanjem rektor Univerziteta Sead Pašić je čestitao svim studentima, ali i njihovim roditeljima i profesorima, navodeći kako je samo uručenje diploma najsvečaniji trenutak u ispunjenju misije ove visokoškolske ustanove.

"Za sve diplomante i članove njihovih obitelji ovo je izuzetno važan trenutak ispunjen zadovoljstvom i ponosom. Međutim današnje uručenje diploma značajno je i za nas nastavnike i suradnike i sve uposlenike fakulteta i univerziteta. Promoviranjem ove kao i svih prethodnih generacija mi iskazujemo ispunjenost društvene uloge Univerziteta kao i našu spremnost i sposobnost da ostvarimo sve ciljeve koji su postavljeni pred visoko obrazovanje, a prije svega to su razvijanje i prenošenje znanja, vještina i sposobnosti kroz nastavu i naučnoistraživački rad i kroz razvoj svakog pojedinačnog studenta i društva u cjelini", kazao je rektor Pašić.

U okviru Univerziteta djeluje osam fakulteta sa 5.200 studenata na 26 studijskih programa na prvom ciklusu i 20 na drugom ciklusu studija, i nastavni proces pokriva 240 nastavnika i suradnika te administrativnog i tehničkog osoblja u stalnom radnom odnosu, te 150 vanjskih suradnika. U međunarodnoj saradnji imaju nekoliko značajnih projekata.

"Nastojimo da budemo fleksibilni i da tržištu rada ponudimo svake godine neke nove studijske profile tako smo u protekloj godini oformili dva nova studijska programa. To su poslovna informatika i konverzacijska biologija i ekologija, a za ovu godinu planiramo uvesti dizajn interijera i zdravstveni studij", s ponosom je kazao rektor Pašić.

Program obilježavanja 39 godina rada Univerziteta Džemal Bijedić Mostar koji je započeo 8. februara 2016. godine će biti nastavljen i naredne sedmice, a završava u subotu 20. februara 2016. godine na Ekonomskom fakultetu svečanom promocijom doktora nauka s početkom u 11 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije