Rezime festivala "Baščaršijske noći"

Radiosarajevo.ba
Rezime festivala "Baščaršijske noći"
Press konferencija povodom otvaranja festivala; foto: Denis Ruvić, radiosarajevo.ba

Organizator festivala Baščaršijske noći rezimirao je ovu jednomjesečnu kulturnu manifestaciju i izvijestio medije o tome.

Navodi se kako je u proteklim festivalskim danima održano je 40 različitih programa iz gotovio svih oblasti kulture (klasična, pop i rock muzika, sevdalinka, likovni i književni programi, predstave, koncerti domaćih i stranih folklornih ansambala te različiti muzičko-scenski programi za djecu …). Na svim ovim programima učestvovalo je više od 1.300 izvođača. Učestovao je veliki broj umjetnika iz Sarajeva i BiH kao i više od 300 stranih umjetnika i članova raznih ansambala iz desetak zemalja Evrope, SAD-a, Australije i Južne Koreje. Ulaz na sve programe bio je besplatan.

Svi programi su bili izvanredno posjećeni, tako da je ukupan broj posjetilaca na “Baščaršijskim noćima 2010” oko 100.000. Većina programa je prenošena i putem video platna i video ekrana, tako da je te koncerte mogao pratiti i veći broj posjetilaca od onog koji je mogao naći sjedište u prostorima održavanja, bez obzira da li se radilo o otvorenim prostorima ili koncertnim i drugim dvoranama.

Programi Festivala su se održavali na desetak lokaciji, većinom u starom dijelu grada (Centralna pozornica – Vijećnica, Kuršumli medresa, Kolobara han, Svrzina kuća, Bošnjački institut, Dom policije, Plato Katedrale, Muzej Jevreja i Galerija “Novi hram”, Brusa bezistan, Park Atmejdan, Galerija Mak, Muzička akademija Sarajevo, Art kuća sevdaha, Međunarodni studentski centar Grbavica, Međunarodni centar za djecu i omladinu Novo Sarajevo, trgovi i ulice Sarajeva).

Prema ocjenama velikog broja posjetilaca, svi dosadašnji programi su bili izuzetno zanimljivi, kvalitetni i dobro organizovani, kaže se u saopćen ju organizatora.

Otvaranje Festivala i izvođenje «Bečkog koncerta» na Centralnoj pozornici su bili na visokom umjetničkom i tehničkom nivou, tvrde organizatori,i navode da je više od 5.000 građana Sarajeva i turista uživalo u programu koji je izvela Sarajevska filharmonija uz soliste iz Južne Koreje i BiH, a pod dirigentskom palicom Ralfa Kirchera.

Iz programa Festivala izdvajaju nastupe Nine Badrić koja je sa bendom nastupila pred oko 8000 posjetilaca i benda “Divlje jagode” čiji je nastup pratilo oko 5000 posjetitelja, te Hanku Paldum.

Podsjećaju i na nastup jednog od vodećih ruskih folklornih ansambala "Kozačka volja" (Volgograd) koji je izveo tradicionalne kozačke plesove i pjesme nastale na obalama Dona i Volge, te na koncert pijaniste Vlade Podanyja koji je nastupio zajedno sa bendom, kamernim orkestrom i solistima na Centralnoj pozornici pred oko 3000 posjetitelja.

Održano je i nekoliko tradicionalnih programskih cjelina kao što je XIII Međunarodni festival folklora koji je otvoren 18. jula, a na kojem su nastupili ansambli iz Hrvatske, Srbije, Rusije SAD, Palestine, Kipra i BiH, zatim Smotra horova i vokalnih grupa koja se svake godine održava na platou ispred Katedrale. Veliki dječiji program «Pokretnog pozorišta» pod nazivom “ Ljubav za sve” na Centralnoj pozornici je okupio više od 250 mladih izvođača, a gledalište je bilo premalo da primi sve one koji su željeli da uživaju u stvaralaštvu naših najmlađih, saopćili su organizatori festivala JU Sarajevo Art.


Podsjećamo, ovaj Festival je poreske obveznike koštao 125.000 eura.
Vezano: Divlje jagode, Nina Badrić i Hanka Paldum - glavne zvijezde Baščaršijskih noći

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije