Renovirana Stalna postavka Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Anadolija
Renovirana Stalna postavka Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH
/ Anadolija
Povodom 55. godišnjice od osnivanja u ponedjeljak će za javnost biti otvorena stalna postavka Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti.

Stalna postavka je obnovljena, rekonstruirana i značajno proširena, te osavremenjena, a podršku ovom projektu pružila je Ambasada Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini.

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine na ovaj način po prvi put predstavlja neke od svojih ključnih eksponata.

Postavka u književnom dijelu pokazuje naslijeđe Silvija Strahimira Kranjčevića, Petra Kočića, Kalmi Baruha, Isaka Samokovlije, Zije Dizdarevića, Branka Ćopića, Hasana Kikića, Maka Dizdara, Meše Selimovića i Ive Andrića.

Po prvi put javnost će moći vidjeti neke od kultnih rukopisa. Postavka u ovom dijelu pokazuje prednosti i nedostatke kulturnih politika u vrijeme formiranja i razvoja Muzeja. 

Premijerno će biti prikazane i pozorišne zbirke Muzeja. Postavka pokazuje kratku institucionalnu historiju pozorišta u Bosni i Hercegovini.

Od kraja posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine iz različitih razloga ostao je bez državnoga staranja.

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine rijetka je kulturna i znanstvena institucija u južnoslavenskim/balkanskim i u europskim razmjerama koja se istovremeno bavi (o)čuvanjem i prezentacijom bogate građe iz dvije umjetničke oblasti – književnosti i pozorišne umjetnosti.

Osnovan je 1961. godine kao Muzej književnosti BiH, a deset godina kasnije, 1970. godine, Muzej je proširio svoju djelatnosti i na pozorišnu umjetnost BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije