REKOM: Regionalna inicijativa za istinu

Radiosarajevo.ba
REKOM: Regionalna inicijativa za istinu

Amir Kulagić (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

Danas je u Banja Luci, Beogradu, Podgorici, Prištini, Sarajevu i Zagrebu, u 11:55, predstavljena medijska kampanja Inicijative za osnivanje REKOM (Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava u post-jugoslavenskim zemljama).


"I 15 godina nakon rata u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj još uvijek ne znamo sudbinu za oko 16.000 nestalih građana na prostoru bivše SFRJ. Mnoge masovne grobnice nisu otkrivene i ne znamo hoće li se moći pronaći. Najveći dio žrtava nije imenovan a samo manji broj odgovornih koji su izvedeni pred lice pravde je i osuđeno." izjavio je Amir Kulagčić, član koordinacionog vijeća REKOM-a.

U pitanju je jedinstvena regionalna kampanja koja ima za cilj da poveže različite grupe i celokupnu javnost u izgradnji ambijenta saosećanja, solidarnosti i poštovanja svih žrtava ratova 1991.-2001. na području bivše Jugoslavije sa željom da se sačini model REKOM-a.

Planira se organizovano prikupljanje 1,000.000 potpisa za REKOM i 01. juna 2011. nacionalnim parlamentima post-jugoslavenskih država podnese Inicijativa za osnivanje REKOM-a.
Sa pres konferencije (Foto:radiosarajevo.ba/Denis Ruvić)

denis, radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije