Regionalna konferencija "Jezik, historija i kultura Roma”

Radiosarajevo.ba
Regionalna konferencija "Jezik, historija i kultura Roma”


Institucionalizacija i opstanak romskog jezika bit će neke od tema na regionalnoj konferenciji, koja će se održati u Sarajevu 1. i 2. juna ove godine. Udruženja "Kali Sara"-Romski informativni centar, u saradnji s Programom MDG-F "Poboljšanje kulturnog razumijevanja u BiH" i OSCE misijom u Bosni i Hercegovini, organizira regionalnu konferenciju na temu "Jezik, historija i kultura Roma - Jučer-danas-sutra”.

“U BiH danas živi između 80.000 i 100.000 Roma od čega svega tri do pet posto svakodnevno komunicira na romskom jeziku, između 10 do 15 posto 'poznaju' romski jezik, ali im nije svakodnevno komunikaciono sredstvo i oko 20 posto samo u posebnim prilikama upražnjava površno znanje maternjeg jezika”, kazala je Feni Medina Mujić, PR "Kali Sara" - Romski informativni centar.

U centru "Kali-Sara" ističu da su ovo poražavajuće činjenice koje bi mogle uticati da za 10 do 20 godina u BiH niko ne govori romskim jezikom, a slična situacija je i u nekim zemljama u regiji.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije