Regata Banja Luka – Beograd: 12 čamaca na putu dugom 504 km

Radiosarajevo.ba
Regata Banja Luka – Beograd: 12 čamaca na putu dugom 504 km
/ Foto: AA

Iz Banje Luke danas je startala prva Rafting regata na relaciji Banja Luka – Beograd, prenosi Anadolu Agency (AA).

U narednih 14 dana, dvanaest čamaca preći će Vrbasom i Savom plovni put dug 504 kilometra, a dnevno će veslati etape od 40 do 50 kilometara. 

Na ovu svojevrsnu avanturu odlučile su se i dvije djevojke, Milena Kolobarić i Irena Karlaš, članice rafting kluba Kanjon iz Banje Luke.

"Bit će ovo veliki izazov i test izdržljivosti, ali radujemo se ovoj regati. I lijepom druženju, pa samo želimo da nas posluži i dobro vrijeme", izjavila je za Anadolu Agency Milena Kolobarić.

Njen klupski kolega Radoslav Kaurin kazao je za AA da je ova regata i test da bi se mogla u turističku ponudu Banje Luke uvrstiti i jedna ovakva maratonska regata.

Na put su ga ispratili supruga i tromjesečna kćerka Teodora čije ime nosi i Radoslavov čamac.

Organizatori ove manifestacije su Rafting klub Kanjon iz Banje Luke i Nautički klub Liman iz Beograda uz podršku Rafting saveza Srbije i Kajak kanu i Rafting saveza Republike Srpske, Turističke organizacije Beograda i Turističke organizacije Banja Luka, kao i turističkih organizacija RS-a i Srbije. Projekat je podržan kroz Kancelariju Republike Srpske u Srbiji i Generalni konzulat Srbije u Republici Srpskoj.

"Cilj regate, koja bi narednih godina trebalo da poprimi međunarodni karakter, jeste dodatno jačanje specijalnih, paralelnih veza Republike Srbije i Republike Srpske, promocija nautičkog turizma u svim opštinama na ruti regate i afirmacija ekologije. Tokom regate kroz Republiku Srpsku sve lokalne zajednice koje gravitiraju Vrbasu i Savi biće aktivno uključene u događaj, što će doprinijeti popularizaciji sporta, ali i turističkoj afirmaciji tih mjesta", saopštili su iz Turističke organizacije Banje Luke. 

Predsjednik Kajak-kanu i rafting saveza Republike Srpske Aleksandar Pastir kazao je da resursi Vrbasa i Save nisu iskorišteni i da regata predstavlja značajan poduhvat.

Generalni konzul Srbije u Republici Srpskoj Vladimir Nikolić naveo je da je konzulat prepoznao zajednički cilj ove manifestacije, povezivanje Srbije i Republike Srpske.

"Važno je da će građani Srbije dolaskom regate u Beograd imati priliku da vide sve prednosti i brendove Banje Luke i Republike Srpske", istakao je Nikolić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije