Redatelji: Otvoreno pismo Republici Iran

Radiosarajevo.ba
Redatelji: Otvoreno pismo Republici Iran

U cijelosti objavljujemo pismo koje su sarajevski redatelji uputili Republici Iran povodom zatvorske kazne za kolegu Jafara Panahija

G. Gholamreza Yousef
Ambasador
Ambasada Islamske Republike Iran u BiH

G. Sven Alkalaj
Ministar
Ministarstvo inozemnih poslova BiH

PROTEST  PROTIV PRESUDA NAŠIM KOLEGAMA REDITELJIMA
JAFARU PANAHIJU I MOHAMMADA RASULOVA

Užasnuti smo presudama našim kolegama, Jafaru Panahiju i Mohammadu Rasulovu, vrhunskim umjetnicima, rediteljima svjetske reputacije. Zatvorske kazne i zabrana snimanja filmova su anti-civilizacijski čin usmjeren protiv čovječnosti, umjetnosti, slobode kreacije i slobode govora.

Presude našim kolegama su presude svima nama, umjetnicima širom svijeta. Mi, potpisnici ovog protesta, reditelji iz Sarajeva, znamo šta znači biti osujećen u umjetničkom stvaranju jer smo prošli kroz iskustvo četverogodišnje opsade Sarajeva od strane srpskih vojnih snaga i dugogodišnjih posljedica te opsade.

Jafar Panahi je reditelj čiji filmovi oplemenjuju milione gledalaca širom svijeta. Njegovi filmovi «Bijeli balon» i «Krug» oduševili su sarajevsku publiku. Panahi je nosilac najvećih svjetskih filmskih priznanja: Zlatnog lava u Veneciji; Gran Prix-a i Zlatne kamere u Cannesu; Srebrenog medvjeda u Berlinu; Zlatnog leoparda u Locarnu i mnogih drugih. On je klasik filmske umjetnosti, a njegov doprinos svjetskom filmu je nemjerljiv.

Mohammad Rasulov reditelj je vrhunskih filmove “Željezno ostrvo” i “Bijele livade” koji su postigli ogroman uspijeh na festivalima širom svijeta.

Zatvaranje ove dvojice reditelja i oduzimanje prava na rad i oglašavanja u medijima su despotski napad na živote naših kolega. Zahtjevamo od iranskih vlasti da Jafara Panahija i Mohammada Rasulova puste na slobodu odmah, bez odlaganja, i da im se omogući puna sloboda stvaranja i govora.  

(abecednim redom)

Aida Begić Zubčević, rediteljka
Dino Mustafić, reditelj
Haris Pašović, reditelj
Danis Tanović, reditelj
Jasmila Žbanić, rediteljka

Deblokada, filmska produkcija
East West Center, kulturni centar
Festival MESS
Film House, filmska produkcija
Sarajevo, 22.12.2010.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije