Radio Sarajevo ide na Magdalenu

Radiosarajevo.ba
Radio Sarajevo ide na Magdalenu



Magdalena je internacionalni festival za dizajnere, copy writere, ilustratore, mlade profesionalce, ametere, studente i frikove - za sve kreativce u dobi ispod 30 godina, koji djeluju u svijetu javne komunikacije. Magdalena cijeni kreativnu komunikaciju, svježe ideje, nove strategije i forme.

Inače, ovaj festival organizuje grupa entuzijasta i prijatelja kojima je Magdalena izvor, ne samo ogromne količine posla, već i energične zabave. Ono što im daje energiju da svaki put iznova uživaju u Magdaleni je, kako kažu, stvaranje medija, networka i igrališta za nove kreativne generacije.
Jedna od specijalnosti ovog festivala su kreativni briefovi, koji su slični brifovima namijenjenim agencijama koje trebaju osmisliti novu advertising kampanju , i predstavljaju poseban izazov za one koji nisu imali toliko iskustva sa klijentima. Svi radovi u ovoj kategoriji takmiče se za nagradu u vrijednosti od 1000 eura, kao i za druge festvalske nagrade. Također dodjeljuje se deset Zlatnih i Srebrenih grudnjaka koji su postali najpoželjnije priznanje za mlade kreativne snage u Europi. Nagrade se dodjeljuju na gala ceremoniji u Mariboru.



Kako nam kaže Sandro Drinovac, asistent smjera grafičko-vizualnih komunikacija na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Sarajevu, zadnjih par godina svi studenti ovog smjera šalju svoje radove na Magdalenu, a rijetko nešto i ne osvoje. Ove godine na Magdalenu ide 15 studenata iz ove klase, koji su u različite kategorije slali svoje radove nastale tokom akadamske godine, ali su i odgovarali na tri Magdalenina briefa. Ove godine to su bili spot za Dubiozu Kolektiv, osmišljavanje vizualnog ideniteta Umjetničke galerije u Mariboru, te dizajniranje asesoara (majice i torbe) za slovenački brend Orto (www.orto.si).

S obzirom da je prošle godine glavna Magdalenina nagrada otišla u Sarajevu, zahvaljujući Urbanom Kalendaru Ajne Zatrić (više o tome pročitajte ovdje), došlo je vrijeme da Radio Sarajevo glavom i bradom ode u Maribor, i malo pronjuška šta se tamo doista dešava. Ovogodišnja Magdalena održava se od 13. do 16. maja. Stay tuned....



Gasha, radiosarajevo.ba







Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije