"Operacija kino" u Goraždu

Radiosarajevo.ba
"Operacija kino" u Goraždu

Nakon što je publika u Travniku od 10. do 13. decembra imala priliku pogledati  izuzetna ostvarenja bh. evropske i svjetske kinematografije, projekat Operacije kino nastavlja svoj put. Sljedeća stanica je Goražde.

Operacija kino je projekat Obala Art Centra i Sarajevo Film Festivala kojim se festivalski doživljaj gledanja kvalitetnih europskih i svjetskih filmova nastoji produžiti na čitavu godinu i čitavu BiH. Od decembra 2010. godine, do decembra 2011. godine, filmovi prikazani na svjetskim i europskim festivalima, imat će priliku svoj život nastaviti i nakon njih.

Tako će, nakon Travnika, u okviru Operacije kino, i publika u Centru za kulturu Goražde, od utorka, 21. do petka, 24. decembra, imati priliku da uživa u nizu najuspješnijih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova za sve uzraste.

Projekat je nastao s ciljem razvoja filmske umjetnosti u BiH i lakšeg pristupa filma široj publici, što kao krajnji cilj ima povratak kina u našu svakodnevnicu. Na ovaj način, Operacija kino podrazumijeva kino na putu koje ide u susret svojoj publici i nastoji djelovati na područjima u kojima su audiovizualni sadržaji, na filmskom platnu, do sada bili nedovoljno eksponirani.

Operacija kino ima i edukativni karakter, te nastoji biti pokretač aktivnijeg učešća mladih filmskih talenata, koji bi u okviru projekta imali mogućnost prikazivanja svojih video uradaka pred širom publikom. Mladim talentima Operacija omogućava i učešće u različitim edukativnim radionicama nudeći im mogućnost da prošire svoje znanje i steknu određena iskustva, a nakon projekcija biće upriličeni i razgovori sa filmskim profesionalcima.

Ovim projektom, nakon Travnika i Goražda neki od gradova koji će biti obuhvaćeni su: Banja Luka, Bihać, Busovača, Doboj, Foča, Gračanica, Konjic, Mostar, Neum, Srebrenica, Srebrenik, Teslić, Tuzla, Zenica.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije