"Ima onih koji se odaju alkoholu i drogama..."

Radiosarajevo.ba
"Ima onih koji se odaju alkoholu i drogama..."

Mitropolit dabrobosanski Nikolaj, koji će božićnu liturgiju služiti u katedralnom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu, danas je uputio svoju božićnu poslanicu sveštenstvu, monaštvu is vim pravoslavnim vjernicima, u kojoj je naglasio da je život neponovljiv Božji dar i da čovjek uvijek ima razloga da živi i stvara.

"Čovjek uvijek ima razloga da živi i stvara, kako za sebe, tako i za druge, za Crkvu, državu, školu, za siromaha, za djecu bez roditelja i za sve bližnje. Čovjek, sazdan kao kreativno biće, dužan je da stvara za buduće mlade naraštaje", navodi se u poslanici

  Mitropolit je podsjetio da danas ima onih onih koji se odaju alkoholu, drogama, pa i onih koji čine teški grijeh samoubistva

Mitropolit dabrobosanski podsjetio je da je Božić najveći hrišćanski praznik poslije Vaskrsa, ističući da je Božić polazište svih drugih hrišćanskih praznika.

         "Carstvo Božije je unutra, u vama. Da bismo imali vrlinu, potrebno je da je poželimo, da je njegujemo u sebi i da se u nama obrazuje i bude djelatna. Ako je duša u nama nesputana, ako je u svom prirodnom, oduhovljenom stanju, tada će i vrline u nama donositi izobilne plodove. Privijajući srca svoja Gospodu, nećemo skretati sa pravoga, hrišćanskog puta, jer ćemo boraviti u istinskom vrlinskom stanju. Treba se čuvati od rđavih pomisli, a u našem narodu ima mnogo onih koji ništa ne čine na svom napredovanju u dobru", navodi mitropolit Nikolaj.

Mitropolit dabrobosanski čestitao je Božić tradicionalnim pozdravom "Mir Božji - Hristos se rodi!" - "Vaistinu se rodi!"

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije