Prvo bh. virtualno preduzeće

Radiosarajevo.ba
Prvo bh. virtualno preduzeće

Učesnici prvog bh virtualnog preduzeća (foto: radiosarajevo.ba)


Prvo virtualno preduzeće na području FBiH počelo je sa radom. Radi se o projektu koji ima za cilj da osobe koje su trenutno bez zaposlenja pripremi za tržište rada.

Učesnici ovog projekta već nekoliko dana prolaze kroz psihološke vježbe u cilju poboljšjanja komunikacije sa poslodavcima i radnom okolinom. Nakon obuke startaju ekonomski i pravni dio projekta.

Učesnici prvog ovakvog projekta na teritoriji BiH uče vještine koje su im potrebne i u stvarnim firmama. Nakon 10 sedmica, koliko traje obuka, 15 učesnika će imati priliku da se sa novim vještinama okušaju na tržištu rada.

„Kad su me pozvali sa biroa da učestvujem bio sam bio skeptičan, ali nakon prve sedmice vježbi naučio sam mnogo korisnih stvari i očekujem da ću nakon on obuke lakše naći posao“, kaže Sead Maksumić, diplomirani inžinjer saobraćaja i komunikacija i jedan od učesnika virtualnog preduzeća.

„Preduzeća za vježbu u Sloveniji postoje već 10 godina i do danas osnovano je oko 170 takvih firmi. Virtualno preduzeće je jedna fiktivna firma, koja ima sve funkcije kao i stvarne firme, od registracije, zapošljavanja radnika do svakodnevnog poslovanja“, kaže Stojan Zagorc, direktor Zavoda "Papilot", suorganizatora projekta.

Zagorac dodaje da u svijetu posluje oko 6500 virtualnih preduzeća koja su uvezana u jedinstveni registar, i ona posluju između sebe. Na području države postoji centrala gdje se registriraju sve virtuelne firme i koja simulira ulogu države. Naime, centrala predstavlja simulaciju suda, registra, carine, poreske uprave, socijalnog osiguranja. U virtualnim firmama uposlenici se obučavaju za menadžere, računovođe, komercjaliste i sve kadrove koji su jednoj firmi neophodni.

„Preko biroa sam pozvana da učestvujem u ovakvoj vrsti edukacije i očekujem da ću se zaposliti“, kaže Alma Hajrić, studentica i jedna od učesnica

Iskustva zapadnih zemalja govore da je ovo jedan poboljšani i inovativni način obuke nezaposlenih, koji pomaže pri traženju posla.

Mentorska firma novom virtuelnom preduzeću je kompanija "Urban" koja se bavi proizvodnjom namještaja, dok su pokretači projekta Zavod "Papilot" iz Ljubljane i Federalni zavod za zapošljavanje, u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije