Prvo bh. virtualno preduzeće završilo sa radom

Radiosarajevo.ba
Prvo bh. virtualno preduzeće završilo sa radom

Učesnici kursa


Prvo virtualno preduzeće u BIH u petak je završilo sa radom, te je tom prilikom u „Centru za osposobljavanje stručnih radnika i za razvoj i implementaciju programa aktivne politike zapošljavanja“ u Sarajevu upriličena dodjela diploma polaznicima desetosedmične obuke .

Petnaestero mladih osoba sa evidencije nezaposlenih u Kantonu Sarajevo završilo je obuku koja bi trebalo da doprinese njihovom bržem uključivanju na tržište rada. Stečana iskustva i praktična znanja u sklopu virtualne firme, koja je poslovala u okviru mreže 6.500 virtualnih firmi širom svijeta.

„Ovaj seminar je bio jako koristan. Planiram da pokrenem vlastiti biznis, a znanje stečeno na ovom seminaru će mi bitno pomoći u tome. Ovo je pozitivan primjer rada sa nezaposlenim osobama i nadam se da će što više nezaposlenih učestvovati u ovom ili sličnim seminarima” , kaže Vahida Helać , jedna od polaznica kursa, prenosi Fena.

Projekat je implementirao Zavod Papilot iz Slovenije, u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje i Službom za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Preduzeća za vježbu u Sloveniji postoje već 10 godina i do danas osnovano je oko 170 takvih firmi. Virtualno preduzeće je jedna fiktivna firma, koja ima sve funkcije kao i stvarne firme, od registracije, zapošljavanja radnika do svakodnevnog poslovanja.

Planirano je da u narednom periodu započne implementacija projekta i u ostalim kantonima.

Vezano: Prvo bh. virtualno preduzeće

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije