Prve promocije na 22. Sajmu knjige i učila

Radiosarajevo.ba
Prve promocije na 22. Sajmu knjige i učila


Nakon jutrošnjeg otvorenja 22. sarajevskog Sajma knjige i učila, održana je promocija pet knjiga prošlogodišnjih dobitnica nagrade fondacije „Fra Grgo Martić“. Na promociji su govorili urednici nagrađenih knjiga, Amir Brka, Milo Jukić i Stevan Tontić.

Književna fondacija „Fra Grgo Martić“ osnovana je 2006. godine i u vlasništvu je Stanić grupe, s ciljem podsticanja književnog stvaralaštva i poboljšanja materijalnog položaja književnika. Svake godine fondacija dodijeli pet nagrada: za najbolju zbirku poezije, za najbolju knjigu proze, za najbolji prvijenac zbirke poezije, za najbolji prozni prvijenac i za književni rad bilo kog žanra koji je inspirisan likom i djelom Fra Grge Martića.

Prošle godine, nagrade su dodijeljene Tanji Stupar-Trifunović za zbirku poezije „Glavni junak je čovjek koji se zaljubljuje u nesreću“, Žarku Šariću za knjigu proze „Zbogom gvarneri“, Srđanu Mršiću za prvijenac zbirke poezije „Krici iz geta“, Lamiji Grebo za prozni prvijenac „Haron danas radi džaba“, i Anti Zirdumu za knjigu inspirisanu Fra Grgom Martićem, „Carski rez“.

Nagrađene knjige su objavljene i moći će se naći u knjižarama širom BiH, a danas su posjetioci Sajma knjige i učila mogli čuti i nekoliko riječi o svakoj od njih.

Osim urednika, na promociji su govorili i sami autori, osim Tanje Stupar-Trifunović, autorice najbolje knjige poezije koja je bila spriječena doći. Pored Tanje Stupar-Trifunović, Žarka Šarića i Ante Zirduma, autora koji su već otprije poznati bh. čitalačkoj javnosti, ono čemu ova nagrada najviše doprinosi je afirmacija novih spisteljskih snaga u Bosni i Hercegovini.

Za Lamiju Grebo i Srđana Mršića, mlade književnike čiji je jezik, kako je rekao jedan od urednika „uličarski“ i ne bježi od psovke ni svakodnevnog izražavanja i kao takav prijemčiv je novim generacijama, zasigurno će se još čuti.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije