Proslava izvrsnosti britanskog filma

Radiosarajevo.ba
Proslava izvrsnosti britanskog filma
/ Prijem u britanskoj ambasadi
Sinoć je u rezidenciji britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini organiziran prijem povodom 22. Sarajevo Film Festivala kome je prisustvovao veliki broj zvanica iz BiH, Ujedinjenog Kraljevstva, kao i brojni gosti SFF-a.

Ovim prijemom obilježena je dugogodišnja saradnja između Sarajevo Film Festivala i British Councila, britanske organizacije za promoviranje kulture i obrazovanja, ali i proslavljena izvrsnost britanske filmske industrije i britanski doprinos ovoj grani umjetnost.

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu prikazano je 13 filmskih ostvarenje britanskih autora ili filmova snimanih u koprodukciji s Ujedinjenim Kraljevstvom, uključujući film Ja, Daniel Blake, Ken Loacha i Neslavno slavna Florence Stephena Frearsa.

Stephen Frears, jedan od najistaknutijih i najprovokativnijih britanskih reditelja današnjice, bio je gost ovogodišnjeg SFF-a i primio je Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti. A ne smijemo zaboraviti ni veliki broj britanskih filmskih stručnjaka koji su i ove godine učestvovali na Sarajevo Film Festivalu kroz različite programe stručnog usavršavanja i razmjene znanja i iskustava u sklopu Talents Sarajevo, Regionalnog foruma, CineLink Industry Days, CineLink Work in Progress i Avant Premier Trailers.

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Nj. e. Edward Ferguson je rekao:

“Kao i svi ostali, bio sam oduševljen kada sam prošle sedmice vidio Roberta De Nira u Sarajevu. Ali mi je i veoma drago što su britanski filmovi i britanski režiseri, producenti, glumci i tehničari snažno prisutni na ovogodišnjem festivalu.

Nagrada Počasno Srce Sarajeva dodijeljena fantastičnom režiseru Stephen Frearsu bila je vrhunac festivala. Filmovi poput, Ja, Daniel Blake, Slavno neslavna Florence i Ljubav i prijateljstvo prikazali su britanski talenat i kreativnost, dok je Scream for me Sarajevo istaknuo veliku privrženost mnogih Britanaca Bosni i Hercegovini kroz nevjerovatnu priču o koncertu Bruce Dickinsona, lidera Iron Maidena, tokom opsade devedesetih. Večerašnji prijem je proslava odnosa na polju kreativnosti između Ujedinjenog Kraljevstva i Bosne i Hercegovine i sjajno je što se okupio tako veliki broj talentiranih ljudi da s drugima podijele svoje znanje i iskustvo.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije