Prošetajte obalom Miljacke i pogledajte izložbu Tolerancija

Radiosarajevo.ba
Prošetajte obalom Miljacke i pogledajte izložbu Tolerancija
/ Izložba "Tolerancija" ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu
Najpoznatiji svjetski grafički dizajneri odazvali su se pozivu slavnog Mirka Ilića, te izradili autorski plakat na temu Tolerancija.

Građani Sarajeva sada imaju priliku vidjeti ove plakate na izložbi koja je postavljena ispred Akademije likovnih umjetnosti, na Obali Mak Dizdara.

Dvadeset i četiri plakata, svaki na svoj način, prikazuju temu koja je u svijetu itekako aktuelna. Vrijednost ove izložbe nije samo značaj njenih autora i kustosa, već i to da je možete pogledati neopterećeno šetajući obalom Miljacke.

Povodom Dana Europe, izložbu ¨Tolerancija" otvorili su ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije EU u BiH, te Mirko Ilić.

"Zanimljiva je stvar da je tolerancija uvijek aktualna.  Recimo, kada vrednujemo nečije mjesto za život, često kažemo da imate 'jako lijepo pogled'. U svim kulturama to znači identičnu stvar – da vidite horizont, a to znači da na vrijeme možete vidjeti neprijatelja koji dolazi. To je ideja koja potječe iz prahistorijskog čovjeka, da imate vremena pripremiti se, pobjeći. Taj naš strah od onoga koji dolazi iza horizonta ili s druge strane brda , koji nije 'mi' je nevjerojatan.

Dešavaju se dvije oprečne stvari: Svi kažu da je s internetom svijet postao globalno selo, svi znamo mnogo više o svemu oko nas nego ikad ranije. S druge strane, mi se bojimo svega oko nas više nego ikad ranije. Taj horizont u malim sredinama postaje sve manji i manji i svi se boje ko će se pojaviti iza horizonta.  Čim je neko drugačiji od vas, čim je neko 's one strane brda', tolerancija, nažalost, nestaje", rekao je Ilić u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Autori koji su zastupljeni njegovim izborom su: Milton Glaser (SAD), Yuko Shimizu (Japan), Paula Scher (SAD), Miran Mohan, New Collectivism (Slovenija), Iztvan Orosz (Mađarska), Peter Bankov (Rusija) Jainping He (Kina), Fons Hickmann (Njemačka), Michel Bouvet (Francuska), Chaz Maviyane-Davies (Zimbabve), Alejandro Magallanes (Meksiko), David Tartakover (Israel), Sue Coe (Velika Britanija), Anette Lenz (Francuska), Tarek Atrissi (Liban), Hamza Abdelal (Jordan), Mwalimu Saki Mafundikwa (Zimbabve), Sarp Sozdinler (Turska), Reza Abedini (Iran), Xiao Yong (Kina), Felipe Taborda (Brazil), Manuel Estrada (Španija), Anur Hadžiomerspahić (BiH), Srđa Dragović (Crna Gora)

Nakon otvaranja izložbe, Mirko Ilić je održao predavanje za studente i javnost, u EU info centru. Izložbu Tolerancija i dolazak Mirka Ilića zajednički organizira Odsjek grafičkog dizajna ALU Sarajevo, POP-UP! Sarajevo (Studentski festival vizuelnih komunikacija) te EU Info Centar u Bosni i Hercegovini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije