Promovirano digitalno izdanje "Bosanskog prijatelja"

Radiosarajevo.ba
Promovirano digitalno izdanje "Bosanskog prijatelja"

Digitalno izdanje prvog bosanskohercegovačkog časopisa i publikacije "Bosanski prijatelj" promovirano je u nedjelju u Sarajevu.

Prva sveska "Bosanskog prijatelja" objavljena je 1850. godine na inicijativu fra Ivana Frane Jukića. Na jučerašnjem skupu istaknuto je da je "Bosanski prijatelj" prva publikacija koja je sadržavala informacije o zbivanjima u BiH, te se smatra prvim bh. časopisom.

O značaju objavljivanja njegovog digitalnog izdanja na promociji su govorili Ivan Lovrenović, koji je napisao uvodni tekst u digitalnom izdanju "Bosanskog prijatelja", menadžer INFOBIRO-a i digitalne arhive Mediacentra Sarajevo Dragan Golubović, generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić, direktor Fridrich Ebert Fondacije Helmut Kurs te predstavnici Zemaljskog muzeja BiH.

Digitalizaciju "Bosanskog prijatelja" radio je INFOBIRO Mediacentra u okviru projekta "Digitalna zaštita i arhiviranje kulturno-historijskog blaga BiH: BH štampa 1866. - 2016.".

Digitalizacija najstarijeg bh. časopisa urađena je u suradnji sa Zemaljskim muzejom BiH.

Promocija je organizirana u povodu 3. maja - Međunarodnog dana slobode medija, a organizatori su Mediacentar Sarajevo i Udruženje BH novinari.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije