Promovirana knjiga "Slike i kristali"

Radiosarajevo.ba
Promovirana knjiga "Slike i kristali"
Slike i kristali naziv je knjige istaknutog bh. historičara umjetnosti i autora na desetine kratkometražnih dokumentarnih i igranih filmova Vefika Hadžismajlovića, koja je u prisustvu mnoštva autorovih prijatelja i zvanica predstavljena u gradskog galeriji Collegium Artisticum.

Knjiga, podijeljena u tri dijela, donosi niz autorovih tekstova o slikarstvu, skulpturi, grafici, novim medijima, dizajnu, fotografiji i filmu.

Uz Ibrahima Krzovića i Čedu Kisića koji potpisuju predgovor, Hadžismajlović se dotiče dostignuća mnogih bh. umjetnika, među kojima su i Roman Petrović, fra Perica Vidić, Radoslav Tadić, Ibrahim Ljubović, Affan Ramić, Hamzalija Muhić te Mirsad Konstantinović.

O knjizi su govorili profesor na Filozofskom fakultetu Sulejman Bosto, predsjednik ULUBiH Irfan Hozo te direktor Collegium Artisticuma Strajo Krsmanović.

Krsmanović je naglasio da je riječ o trećoj knjizi Hadžismajlovića - upornog i istrajnog hroničara likovnih zbivanja u BiH.

"Uvjeren sam da društvo bez kritike ne može biti zdravo društvo, a umjetnost bez relevantne kvalifikacije gotovo da ne treba ni postojati", kazao je on.

Za Sulejmana Bostu knjiga ne nudi gotove sudove ili testira razlilčite koncepte, već zove na učešće u dijalogu. Autor govori iznutra, iz srca vlastitog iskustva, a ne izvana. Stoga je on i svjedok i učitelj, a ima i ulogu posmatrača - učesnika.

Bosto podvlači da knjiga predstavlja svjedočanstvo koje daleko nadilazi puki dokumentarizam. Umjetnički su iskazi vrlo lično autorovo iskustvo, a kritička je perspektiva napisana u kontekstu njegovog umijeća da se stvar razumije.

Bosto također naglašava da nisu svi tekstovi afirmativni, već su često izloženi oštroj, analitičkoj kritici.

"Ovom knjigom Hadžismajlović, osim što se potvrđuje kao izuzetno osjetljiva umjetnička narav, obavlja i važan kulturološki zadatak, jer njome verificira, vrednuje i spašava od zaborava cijeli krug umjetničkih dostignuća", zaključio je on.

Govoreći o autorovom kritičkom zahvatu, Hozo smatra da je on spreman prosuditi i savršenosti i nesavršenosti umjetničkog djela, a također nastoji definirati mnoge probleme u oblasti umjetničkog stvaralaštva.

On knjigu naziva blistavom pojavom koja govori o kreaciji i nadahnuću sjajnih slikara i umjetnika sarajevske scene. Stoga predstavlja vrijedan dragulj u bh. umjetničkoj povijesti, a ujedno i trag kulturnog identiteta ovih prostora.

Knjigu je izdala izdavačka kuća Zalihica.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije