Promovirana knjiga 'O tome se govori' prof. Fikreta Karčića: Dio intelektualne ostavštine mislioca

0
Radiosarajevo.ba
Promovirana knjiga 'O tome se govori' prof. Fikreta Karčića: Dio intelektualne ostavštine mislioca
Foto: Mina / Promovirana knjiga 'O tome se govori' Fikreta Karčića

Media centar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u utorka, 21. maja, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu organizirao je promociju knjige rahmetli profesora Fikreta Karčića "O tome se govori".

"Zadovoljstvo nam je da večeras promoviramo knjigu profesora Karčića, koji je bio uvaženi član naše zajednice, čije smo kolumne rado čitali. Htjeli smo, na ovaj način, da te kolumne dožive svoj nastavak, da budu dostupne svima onima koji su zainteresovani. Moram reći da nam fale njegove kolumne, ali na ovaj način smo uspjeli, bar dio onog što nam je profesor Karčić ostavio u naslijeđe, učiniti dostupnim javnosti", izjavio je direktor Media centra dr. Muamer Tinjak.

Knjigu je priredila redakcija Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod, čiji je profesor Karčić od 2017. do 2022. godine bio redovni saradnik.

Konaković nasmijao ministre u Beču: Naš sastanak u Sloveniji upamtit ću do kraja života

Konaković nasmijao ministre u Beču: Naš sastanak u Sloveniji upamtit ću do kraja života

Promotori knjige su bili muftija sarajevski dr. Nedžad Grabus, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice Muhamed Jusić, dr. Hikmet Karčić i glavna urednica Preporoda Senada Tahirović.

"Ova zbirka predstavlja djelo profesora Karčića, koji je svojim člancima, prije svega kolumnama objavljenim u Preporodu, doprinio razumijevanju društvenih tokova i fenomena u Bosni i Hercegovini, ali i šire. Njegovi tekstovi, pored toga što su bili informativni i analitički, pružajući dubok uvid u historijske kontekste, uvijek su se doticali tema i ključnih procesa značajnim našoj muslimanskoj ali i široj društvenoj zajednici", kazala je Tahirović.

Ocijenila je kako je knjiga "O tome se govori" dio intelektualne ostavštine izuzetnog mislioca, alima i svjedok njegovih uvjerenja, istraživanja i duboke predanosti istini.

„U isto vrijeme, to je knjiga iz koje ćemo i dalje učiti“, kazala je urednica Tahirović, ističući kako sve knjige profesora Karčića, ali i njegova djela, jesu izvor velike inspiracije za sve generacije.

Promovirana knjiga 'O tome se govori' Fikreta Karčića
Foto: Mina: Promovirana knjiga 'O tome se govori' Fikreta Karčića

Muftija sarajevski uputio je čestitke Media centru Islamske zajednice na izdavanju ove knjige, naglasivši da je taj poduhvat značajan za cjelokupno društvo.

„Ovi tekstovi predstavljaju jedan enciklopedijski prikaz različitih tema, koje su zanimale profesora Karčića, od pravnih, političkih, etičkih, do nekih konkretnih, koje su se ticale muslimana u Bosni i Hercegovini, Bošnjaka, Bosne i Hercegovine, poštovanja pravnih standarda. Ova knjiga je svjedok iskustva i znanja profesora Karčića i svakako inspiracija za sve čitaoce, koji će u ovome tražiti odlične izvore“, naglasio je muftija.

Direktor Jusić ocijenio je značajnim objavljivanje ove knjige, poručivši da je ona „svjedočanstvo vremena“.

Promovirana knjiga 'O tome se govori' Fikreta Karčića
Foto: Mina: Promovirana knjiga 'O tome se govori' Fikreta Karčića

„Kolumne profesore Karčića, koje je pisao pravnik, su ipak pisane lepršavim stilom. One su sada sabrane u jednu knjigu i svjedočanstvo su vremena i tema koje su interesovale, ne samo profesora, nego i bosanskohercegovačku javnost“, kazao je Jusić.

Sin rahmetli profesora, dr. Hikmet Karčić, zahvalio je kako Media centru, tako i promotorima ove knjige, na doprinosu koji su dali u očuvanju sjećanja na prof. dr. Karčića.

„Imao je ogromnu želju da sarađuje s novinama Preporod, s kojim je bio povezan cijeli život. Plan je bio da publikaciju napravimo nakon što dođemo do 200 kolumni, nažalost, prilike su bile drugačije. Ovo je štivo koje će biti itekako interesantno, jer, babina namjera je bila da kompleksne teme objasni što jednostavnije“, kazao je, između ostalog, Karčić.

Od 2017. do 2022. godine, profesor Karčić je bio redovni saradnik Preporoda, gdje je objavio skoro stotinu članaka, uglavnom komentara i kolumni pod nazivom „O tome se govori“. Svoj posljednji tekst uopće objavio je kao kolumnu u Preporodu 1. marta 2022. godine.

Promociji je prisustvovala porodica, kao i brojni istaknuti gosti, i poštovaoci lika i djela prof. dr. Fikreta Karčića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije