Promocija "Tuđmanov haški profil - Udruženi zločinački poduhvat na BiH" u Mostaru

0
Radiosarajevo.ba
Promocija "Tuđmanov haški profil - Udruženi zločinački poduhvat na BiH" u Mostaru
Foto: Privatni album / Promocija knjige u Mostaru

U sarajevskoj Vijećnici prošle srijede, 20. oktobra, održana je promocija knjige "Tuđmanov haški profil - Udruženi zločinački poduhvat na BiH", autora Ive Komšića.

Promociji knjige su prisustvovale brojne ličnosti iz političkog i akademskog života Bosne i Hercegovine.

Udruženi zločinački poduhvat pravna je doktrina koju Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju koristi u optužbama političkim i vojnim elitama za masovne ratne zločine počinjene tokom jugoslavenskih ratova u periodu od 1991-1999. godine.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Ova doktrina smatra članove grupe individualno odgovornima za zločine koje počini grupa i podrazumijeva kaznenu odgovornost pojedinca za zločine počinjene od strane drugih lica u okviru zajedničkog plana ili svrhe.

"Izvukao sam istinu koju je dokazao Haški sud u dugom postupku koji je trajao deset godina. Haški sud je pokazao nešto što je jako važno za sve nas koji ovdje živimo. Prvo, individualizirao je krivicu. Haški sud nije ostavio krivicu na narodu, ni na jednom narodu u svim svojim presudama, ali je detaljno istražio zločine, njihov obim i naravno sadržaj tih zločina koji je težak. Kad sam to pregledao, moram reći da je to bilo jako teško podnijeti. Zločini su bili gnusni", kazao je, između ostalog, Komšić.

Promovirana knjiga Ive Komšića - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Promovirana knjiga Ive Komšića

Promocija ide dalje. Nakon Sarajeva na redu je Mostar. Promocija knjige održat će se 2. novembra u Centru za kulturu Mostar.

Kako je najavljeno promotori knjige će biti: Dragan Markovina, Edin Batlak, Milan Jovičić i Alija Bahram.

Promocija knjige u Mostaru - undefined

Foto: Privatni album: Promocija knjige u Mostaru

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije