Promocija knjige "Zovem se Rachel Corrie"

Radiosarajevo.ba
Promocija knjige "Zovem se Rachel Corrie"

U okviru programa Modul Memorije kojeg organiza Festival MESS, na datum rođendana Rachel Corrie, bit će promovirana knjiga, tj. dramski tekst pod naslovom Zovem se Rachel Corrie, a čiji su autori Allan Rickman i Katherine Viner.

Rachel Corrie (10. april 1979- 16. mart 2003), bila je 23-godišnja američka studentica i aktivistica za ljudska prava iz Olympije u državi Washington. Već kao mlada djevojka pridružila se organizaciji International Solidarity Movement, nenasilnom pokretu koji se na okupiranim područjima borio protiv kršenja ljudskih prava. Nakon učešće u brojnim akcijama u rodnom gradu shvatila je kao će pravi doprinos dati tek onda kad počne djelovati na licu mjesta gdje se nepravda protiv koje se borila - događa.

Tako 2003. godine odlazi u Palestinu gdje se zajedno sa drugim članovima organizacije bori protiv nasilnog rušenja palestinskih domova. U jednom od pokušaja da spriječi rušenje palestinske kuće je ubijena tako što ju je bukvalno pregazio izraelski vojni buldožer, Dogodilo se to u Rafahu, u pojasu Gaze. U skladu sa svojim vjerovanjem Palesetinci je smatraju šehidom, tj. mučenicom koja je poginula za slobodu Palestine, boreći se protiv terora izraelskih vlasti. Bez obzira na činjenicu da je Rachel Corrie bila državljanka SAD vozač buldožera nikada nije odgovarao za ovaj zločin. Također, niko od odgovornih u izraelskoj vladi i vojsci nikada nije osuđen zbog rušenja palestinskih kuća i kršenja 4. ženevske konvencije. S druge strane, herojska smrt Rachel Corrie postala je inspiracija milionima ljudi širom svijeta koji se nastavljaju boriti ne samo za vlastitu slobodu, već slobodu svih ljudi. Rachel Corrie je bila prevashodno građanka planete Zemlje. Kako bi njena smrt imala smisla, važno je očuvati sjećanje na nju.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije