Promocija knjige "Miris filmske trake" autora Mustafe Mustafića u srijedu u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Promocija knjige  "Miris filmske trake" autora Mustafe Mustafića u srijedu u Sarajevu
Oficijelni vizual / Promocija knjige "Miris filmske trake" autora Mustafe Mustafića u srijedu u Sarajevu

Promocija knjige "Miris filmske trake" autora Mustafe Mustafića biti će održana u srijedu, 8. maja u 20:00 sati u sarajevskom kinu Meeting Point.

S autorom će razgovarati Buybookova urednica Kristina Ljevak.

"Miris filmske trake", literarno djelo vrhunskog filmskog snimatelja i direktora fotografije Mustafe Mustafića je svjedočanstvo o jednoj nesvakidašnjoj posvećenosti profesiji koja nije bila samo zanimanje nego i način života.

Mustafić nas u izuzetno uspješnom književnom prvijencu upoznaje s radom prvih kinoklubova i rađanjem bosanskohercegovačke kinematografije te njenim uspješnicama u kojima je učestvovao, najprije kao volonter, potom kao asistent da bi ubrzo postao vodeći snimatelj.

Upoznaje nas i s biografijama zaslužnih pojedinaca i pojedinki koji/e su stvarali tu kinematografiju i koji/e bi bili zaboravljeni bez zapisa koji donosi njihov kolega, savremenik.

"Miris filmske trake" nam i približava svijet filmskih snimatelja, njihove neobične solidarnosti ali i lične autorske principijelnosti koja ga je tokom profesionalne karijere krasila. Jednakom strašću kojom se rukovodio u svojoj matičnoj profesiji ispisao je i knjigu koja je i svjedočanstvo o jednoj epohi.

''Ovo je knjiga o pedantnosti i urednosti bez koje nema snimateljskog zanata, knjiga o čaroliji filma, o estetici kao vrhovnoj mjeri stvari. I sve to, na neki način, može biti očekivano. Ono što je, međutim, neočekivano moralnost je Mustafe Mustafića. Dok ona profesionalna još i može biti doživljena kao dio njegova doživljaja kamere i snimateljskog posla, ona druga, koja se tiče ljudi što ih je u životu sretao i s kojima je radio, po svemu je neobična i netipična za svijet i zajednicu iz koje je čovjek potekao. (...) Napisana je lijepo i precizno, čita se lako, teče kao jedan životni film, a čitatelju doista bude žao kada jednom dođe kraju. Iako je slika njegovo osnovno izražajno sredstvo, slika i svjetlo, Mustafa Mustafić dobar je s riječima i s naracijom. Za razliku od tolikih drugih, on je svoju priliku iskoristio. Ispričao je svoj život, i ta nas se priča tiče. Vidim kako će jednoga dalekog dana neki sarajevski (beogradski, zagrebački…) klinac čitajući ’Miris filmske trake’ poželjeti da se bavi Mustafićevim zanimanjem i da izbjegne sve one greške što ih je majstor u svom poslu napravio. Ali tog posla neće biti. I neće biti ruku koje se zavlače u crnu vreću u kojoj je rolna s filmom što tek ide na razvijanje“, napisao je o „Mirisu filmske trake“ književnik Miljenko Jergović.

Mustafa Mustafić rođen je 1942. godine u Sarajevu. Početkom šezdesetih godina postaje član filmskog kluba Riječ mladih i Kinokluba Sarajevo. Studirao je na Akademiji filmskih umjetnosti u Zagrebu, a od 1965. godine postaje član Udruženja filmskih radnika. Od 1969. do 1979. radi kao filmski snimatelj na Televiziji Sarajevo. Godine 1980. ponovo počinje raditi kao slobodni filmski radnik i u tom statusu ostaje do odlaska u penziju. Više godina radio je kao predavač filmske fotografije za studente režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Danas povremeno radi autorske dokumentarne filmove i predaje kameru na Sarajevo Film Academy. Predsjednik je Asocijacije snimatelja Bosne i Hercegovine i dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Knjiga „Miris filmske trake“ dostupna je u Buybookovoj prodajnoj mreži u BiH i Hrvatskoj te na web shopu www.buybook.ba.

U večeri promocije biće dostupna po promotivnoj cijeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije