Promocija knjiga biblioteke XX vek iz Beograda

Radiosarajevo.ba
Promocija knjiga biblioteke XX vek iz Beograda

Sarajlijama će se predstaciti Ivan Čolović sa djelom Balkan - teror kulture (promotorica Hatidža Dizdarević), Pavle Levi sa Raspad Jugoslavije na filmu (promotor Nebojša Jovanović) i Muharem Bazdulj sa Filigranski pločnici (promotor Teofil Pančić).

O autorima:

Ivan Čolović, Balkan - teror kulture

Ivan Čolović (Beograd, 1938), diplomirao je i magistrirao na Filološkom fakultetu u Beogradu, a doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Preveo je desetak knjiga s francuskog, pretežno Rolana Barta i Zoza Bataja. Godine 1971. osnovao Biblioteku XX vek. Pisao je o problemima književnosti, urbane etnologije, etnolingvistike i političke antropologije. Objavio je: Književnost na groblju (1983), Divlja književnost (1985, 2000), Vreme znakova (1988), Erotizam i književnost (1990), Bordel ratnika (1993,1994,2000, 2007), Pucanje od zdravlja (1994), Jedno s drugim (1995), Politika simbola (1997,2000), Kad kažem novine (1999,2004), Dubina (2001) i Etno (2006).

Pavle Levi, Raspad Jugoslavije na filmu

Pavle Levi rođen je u Beogradu. Od godine 2004. vanredni je profesor istorije i teorije filma na Katedri za umjetnost i istoriju umjetnosti Univerzitet Stanford (SAD). Priredio je zbornik tekstova Anet Majklson o avangardnom filmu i modernoj umjetnosti Filozofska igračka (Samizdat B92, 2003). Autor mnogobrojnih eseja o evropskim kinematografijama, avangardnom filmu i psihoanalitičkoj teoriji medija.

Muharem Bazdulj, Filigranski pločnici

Muharem Bazdulj rođen je 1977. godine u Travniku, gdje je završio gimnaziju. U Sarajevu je diplomirao na Filozofskom fakultetu. Redovno piše kolumne i publicističke tekstove za sarajevski nedjeljnik Dani i beogradsko Vreme, a povremeno za zagrebački Zarez, splitski Feral Tribune, web site Peščanik, skopski Forum i druge časopise na području bivše Jugoslavije i šire. Objavio je devet knjiga proze, poezije i esejistike. (Najskorija je Čarolija, objavljena 2008. godine u izdanju Gradca iz Čačka.) Knjige su mu prevođene na engleski, njemački i poljski jezik, a tekstovi na jos desetak jezika. Urednik je u zagrebačkom časopisu za kulturu Tvrda i u sarajevskom dnevniku Oslobođenje.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije