Projekat "Fudbal bez granica"

Radiosarajevo.ba
Projekat "Fudbal bez granica"

Grad Sarajevo zajedno s Kantonalnim centrom za socijalni rad Sarajevo partner je projekta "Fudbal bez granica" čiji su nosioci Fudbalska škola "Bubamara" i Inter iz Milana, a u koji je uključeno devedesetero djece iz sarajevskih porodica koje se nalaze u stanju socijalne potrebe.

Početak projekta danas su u KSC Skenderija u prisustvu djece i njihovih roditelja ozvaničili dogradonačelnik Sarajeva Nenad Marković, direktor "Bubamare" Predrag Pašić, direktorica Centra za socijalni rad KS-a Mirsada Poturković i predstavnik Intera Aldo Montinaro.

Realizaciju projekta Grad Sarajevo je pomogao u plaćanju troškova prijevoza djece na trening. Inter je polaznicima osigurao kompletnu opremu, "Bubamara" je zadužena za svakodnevnu realizaciju projekta.

Dogradonačelnik Marković istakao je da je njegovo opredjeljenje po preuzimanju funkcije bilo da se odmah pomogne djeci u Sarajevu da se bave sportom i na taj način sklone s ulice.

"Ovaj projekt koji nam je ponudila 'Bubamara' prava je prilika za to i Gradska uprava ga je odmah podržala", rekao je Marković.

Direktorica Centra za socijalni rad KS-a Mirsada Poturković naglasila je da Centar prvi put ulazi u jedan ovakav značajan projekt koji ima veze i s realizacijom Akcionog plana za sprječavanje maloljetničke delinkvencije.

Direktor "Bubamare" Predrag Pašić zahvalio je Gradskoj upravi na podršci, ali i inicijativi za realizaciju ovog važnog projekta.

"Djeca čiji roditelji nisu u mogućnosti da svakog mjeseca plaćaju članarinu, nisu kriva za to i zaslužuju isti tretman kao i ostali koji imaju tu mogućnost. Među njima su dječaci s velikim talentom, a ovakvim tipom projekta otkriveni su mnogi svjetski igrači kao što su Ronaldo, Ronaldinho i dr.", kazao je Pašić.

Predstavnik "Intera" Aldo Montinaro istakao je da njegov klub već ima iskustva s ovakvim projektima zbog čega je svesrdno podržao i ovaj u Sarajevu.

"Za najuspješniju trojicu polaznika u septembru organiziramo kampus u Italiji koji će uključivati upoznavanje s klubom, obilazak italijanskih gradova te druženje s ostalom djecom iz cijelog svijeta koja će biti u kampusu", izjavio je Montinaro.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije