Priroda i kultura bh. gradova ovjekovječene monografijom

Radiosarajevo.ba
Priroda i kultura bh. gradova ovjekovječene monografijom
Promocija dvojezične monografije „Auf steinernen Spuren - Kamenim tragovima“ autora Slađane Paškalj i Radenka Kosića i koautora Helmuta Friedrichsmeiera održat će se večeras u Sarajevu.

Organizator promocije je Austrijska ambasada u BiH i Grada Beča sa svojim Predstavništvom EurocommPR u Sarajevu.

Promocija monografije održat će se u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, a osim glavnog grada prezentacija je održana u Tuzli, Zvorniku i Travnik, dok je Mostar posljednji na redu u petak 21.10.. U Beču je ova monografija predstavljena 19. maja ove godine.

Interesantan je nastanak ove knjige koji seže unazad 110 godina. Ovaj vremeplov inspirisan je 100. godišnjicom putovanja austrijskog poručnika Emila Balcareka kroz bosanskohercegovačke gradove 1907/1908. godine gdje je napravio brojne fotografije.

Autorka Paškalj je na poklon dobila monografiju Helmuta Friedrichsmeiera „Das versunkene Bosnien“ sa fotografijama austrijskog oficira Emila Balcareka, što je njoj lično bio povod da krene kamenim tragovima na putovanje kroz prostor i vrijeme, pokazujući vječnost kulture i prirode.

Tako su 100 godina poslije austrijskog oficira Balcareka autori Paškalj i Kosić fotografisali ista mjesta iz druge perspektive, zatim upotpunili fotografije literarnim tekstovima bh. autora, a sve s ciljem da pokušaju premostiti vremenski prostor njihovog nastajanja.

Ljepota krajolika nije zaintegrirala samo austrijskog oficira, autore i koautora pomenute monografije, već i austrijskog ambasadora Martina Pammera i šefa bečkog odjela za međunarodne odnose Oskara Wawru, da svojim prisustvom i obraćanjem publici uveličaju ovu promociju.

Pored Austrijske ambasade, Grada Beča i EurocommPR-a, monografiju su podržali i BankAustria/UniCredit Bank i udruženje Kulturfokus.

 

.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije