Pripremite djecu za prvi dan škole

Radiosarajevo.ba
Pripremite djecu za prvi dan škole


Još samo dva dana školarce sa područja Sarajeva dijeli od početka školske godine. Prije no što svakodnevne obaveze ponovo započnu, posvetite nekoliko sati pripremi vašeg djeteta za to.

Ukoliko niste upoznati sa spiskom obaveznih udžbenika za novu školsku godinu, bolje je da sačekate sa kupovinom. Naime, već nekoliko godina na tržištu se nalazi veći broj udžbenika za isti predmet, stoga nastavnički aktivi pojedinih škola donose odluku koji će se koristiti. Kupovinu udžbenika i sveski ostavite za prve dane nakon početka škole.

Vrijeme iskoristite za uređenje djetetovog radnog prostora. Čak i ukoliko ne posjeduje svoju sobu, potrebno je odvojiti neki kutak u kojem će školarac moći da obavlja svoje svakodnevne obaveze. Stari i neupotrebljivi školski pribor i nepotrebne ostatke od prošle godine sklonite ili bacite. Oslobodite police i ladice za nove udžbenike.

Pregledajte u kakvom je stanju djetetova školska torba. Ukoliko će se koristiti i ove godine - operite je. Ukoliko vaše dijete insistira na promjeni, a budžet ne može podnijeti velike izdatke, priuštite mu neku novu sitnicu, npr. novu pernicu sa omiljenim junakom.

Pospremite djetetov ormar i napravite inventuru garderobe. Djeca obično narastu preko ljetnog raspusta i nerijetko se dogodi da im do septembra neke stvari okraćaju. Pripremite garderobu koju ćete koristiti prvih dana, a kupaće kostime, japanke i šorceve pomjerite na više police. Napravite spisak neophodnih stvari koje treba nabaviti i izbjegavajte impulsivnu kupovinu.

Razmislite o opremi za tjelesni odgoj. Ukoliko niste sigurni o normama vaše škole, radije sačekajte dok ne dobijete valjanu informaciju.

Zapitajte se u kakvom raspoloženju vaše dijete odlazi u školu. Da li se veseli ponovnom susretu sa drugovima ili ga je strah? Različiti su razlozi zbog kojih djeca osjećaju otpor prema školi: - pokušajte ih dokučiti. Razgovarajte s djetetom i nastojte ga razumjeti. Imajte na umu da ni vama nekad nije do posla i svakodnevnih obaveza. Pokažite razumijevanje za pojedinosti koje vaše dijete odvraćaju od škole, ali morate zajednički zaključiti da je škola nužna i korisna te je bez nje gotovo nemoguće osigurati dobru budućnost.

I na kraju - prilagodite bioritam novim obavezama. Najbolje da već danas stavite tačku na duga sjedenja uz televizor i kasne odlaske na spavanje. Dogovorite se s djecom da ćete ih sutra, iako je zadji dan raspusta, probuditi u vrijeme "školskog" buđenja, kako bi se lakše prilagodili.

Umjesto jadikovki, unaprijed radujte prvom slobodnom vikendu i isplanirajte neke zajedničke aktivnosti s djetetom - odlazak u kino ili na izlet.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije