Putujmo do Slovenije: Damir Ovčina večeras u emisiji "Ispeci pa reci"

Radiosarajevo.ba
Putujmo do Slovenije: Damir Ovčina večeras u emisiji "Ispeci pa reci"
Facebook / Ilustracija

Damir Ovčina, sarajevski pjesnik i pisac koji se proslavio svojim prvim autobiografskim romanom Kad sam bio hodža večeras je gost u slovenskoj emisiji "Ispeci pa reci" koju uređuje i vodi Maida Džinić-Poljak.

Kako navode iz organizacije, ovaj put će se događaj iz serije Ispeci pa reci odvijati uživo, na internetu, preko platforme Zoom.

„Maida Džinić Poljak ugostit će Damira Ovčinu, pjesnika i pisca koji se proslavio svojim prvim autobiografskim romanom Kad sam bio hodža (Buybook, 2016). Radi se o fascinantnom ratnom dnevniku, prešućenoj priči iz našeg susjedstva – okupiranog Sarajeva. Priču iz okupiranog Sarajeva priča 19-godišnji mladić iz sarajevskog naselja Grbavica koja je bila na začetku rata okupirana i tri i po godine odrezana od preostalih dijelova Sarajeva.
Kad sam bio hodža je 532 stranice života na granici života i smrti i po riječima kritičara jedan od najboljih ratnih-antiratnih romana koji u minimalističkom stilu opisuje kompleksnost rata“, navode organizatori iz Slovenije.

Za ovu knjigu je autor 2017. godine dobio književnu nagradu Mirko Kovač. Roman je doživio četiri izdanja i brojne prevode, a u martu ove godine je u izdavačkoj kući Sanje izašao i slovenski prevod.

Kad sam bio hodža ne uklapa se. I to mu je najveći kopliment. Damir Ovčina veliki je pisac“, rekao je jednom Miljenko Jergović.

„S Damirom ćemo razgovarati o romanu, fašizmu u usponu, ulozi pisaca u današnjem vremenu. Događaj će se odvijati na bosanskom jeziku sa uvodom i zaključkom na slovenskom jeziku. Pridružite se. Kraj razgovora bit će namijenjen vašim pitanjima“, saopćili su irganizatori.

 

O ciklusu Ispeci pa reci:

Maida Džinić Poljak, nekadašnja bosanska izbjeglica, novinarka, glazbenica i dugogodišnja savjetnica za radnike-migrante i izbjeglice, na Vodnikovoj domačiji uz džezvu kafe organizuje vodi razgovore sa književnicima, novinarima, glazbenicima, humanitarcima i drugijm zanimljivijm gostima sa područja bivše Jugoslavije. Ovaj put će se događaj, zbog okolnosti u kojima se nalazimo, odvijati na internetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije