Preminuo knjiženik i prevodilac Ivan Ivanji u 96. godini

7
Radiosarajevo.ba
Preminuo knjiženik i prevodilac Ivan Ivanji u 96. godini
Foto: Printscreen / Ivan Ivanji

Književnik i prevodilac Ivan Ivanji preminuo je u četvrtak, 9. maja, u 96. godini, objavio je portal Vreme.

Ivanji je napisao 26 romana, tri zbirke pripovjedaka, tri knjige poezije, a pisao je i drame, knjige za djecu, memoare i eseje. Stvarao je na srpskom i njemačkom jeziku.

Radio je i kao novinar, umjetnički direktor Savremenog pozorišta u Beogradu, zamjenik upravnika Narodnog pozorišta i prevodilac za njemački jezik predsjednika SFR Jugoslavije Josipa Broza Tita.

Borenović odgovorio Dodiku i SNSD-u: Prestanite kukati. Jadnim prevarama se služite

Borenović odgovorio Dodiku i SNSD-u: Prestanite kukati. Jadnim prevarama se služite

Od 1974. do 1978. bio je ataše za kulturu i štampu u jugoslovenskoj ambasadi u Bonu, a do raspada Jugoslavije bio je generalni sekretar Saveza književnika te zemlje.

Rođen je u Zrenjaninu u jevrejskoj doktorskoj porodici. Roditelje su mu ubili ubrzo nakon njemačke okupacije 1941. godine, a on je preživeo nacističke koncentracione logore Auschwitz i Buchenwald.

Kako piše portal Vreme, život je završio tamo gdje je prije 80 godina iz Novog Sada kao Jevrej bio deportovan da umre – u Vajmaru, samo desetak kilometara od svog nekadašnjeg logora, u Hitlerovom omiljenom hotelu, i to na Dan pobede nad fašizmom, javlja Radio Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije