Preminuo veliki umjetnik Jannis Kounellis: Svoj doprinos dao je i Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Preminuo veliki umjetnik Jannis Kounellis: Svoj doprinos dao je i Sarajevu
Jedan od najznačajnijih svjetskih umjetnika Jannis Kounellis preminuo je jučer u 81. godini u Italiji, javljaju talijanski mediji.

Rođen 23. marta 1936. godine u Pireju, Kounellis je živio i radio u Italiji od sredine '50-ih godina, kada je došao na studije na Akademiji umjetnosti u Rimu.

Bio je poznat po dugogodišnjem radu na proširenju i otvaranju uže oblasti likovnih umjetnosti, postavši jedna od ključnih ličnosti Arte povera i evropske umjetničke scene '70-ih i '80-ih godina.

Kounellis je postao jedan od najistaknutijih protagonista tog značajnog evropskog umjetničkog pokreta. Uveo je nove materijale u svoje instalacije, kao što su dim, ugalj, meso, pronađeni drveni objekti. Koristio je galerijski prostor sa svim njegovim specifičnostima kao svojevrsnu pozornicu na kojoj se prepliću realnost i fikcija.

Čuvena je Kounellisova instalacija Cavalli u galeriji L' Attico u Rimu 1969. godine, koja je podrazumijevala uvođenje 12 živih konja u taj prostor, u kojem su bili privezani uz zidove, kao u štali.

Osim po umjetničkom radu, Kounellis je poseban ugled stekao i zahvaljujući pedagoškom radu, između ostalog i kao profesor na renomiranoj Umjetničkoj akademiji u Dusseldorfu od 1994. do 2000. godine.

Kounellis je izlagao u najznačajnijim muzejima širom svijeta, kao i na prestižnim svjetskim izložbama.

Bio je, između ostalog, i jedan od prvih umjetnika koji su poklonili svoj rad projektu Ars Aevi u Sarajevu, pokrenutom u okviru inicijative za izgradnju sarajevskog muzeja savremene umjetnosti.

Kounellis se predstavio 2004. godine i u sarajevskoj Vijećnici instalacijom kojom je zazidao 12 vrata tog zdanja, napravivši je od različitih materijala, među kojima su bile i knjige Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije