Preminula književnica Dubravka Ugrešić

3
Radiosarajevo.ba
Preminula književnica Dubravka Ugrešić
Foto: Facebook / Dubravka Ugrešić

Velika hrvatska književnica, esejistica i prevoditeljica preminula je danas 17. marta u 73. godini života, u krugu prijatelja i porodice, javljaju iz Multimedijalnog instituta Zagreb, a prenosi toprtal.

U Hrvatskoj je najpoznatija po kratkom romanu "Štefica Cvek" u raljama života, po kojemu je režiser Rajko Grlić snimio poznati film.

Njezin roman "Forsiranje romana reke" objavljen 1988. godine je dobio NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine.

Poljoprivrednici u FBiH suočavaju se s krizom: Farme se gase, prozvodnja pada

Poljoprivrednici u FBiH suočavaju se s krizom: Farme se gase, prozvodnja pada

Rođena je u Kutini 27. marta 1949. godine. Završila je komparativnu i rusku književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U Institutu za teoriju književnosti pri zagrebačkom Filozofskom fakultetu radila je skoro dvadeset godina. Iz političkih razloga početkom devedesetih godina primorana je napustiti Hrvatsku. Živjela je u Amsterdamu te povremeno predavala na američkim i evropskim sveučilištima i pisala za europske novine i časopise, prema podacima na Wikipediji.

Problematiziranjem egzila i pitanjima identiteta bave se njeni kasniji romani Muzej bezuvjetne predaje i Ministarstvo boli, dok roman Baba Jaga je snijela jaje razvija lik Babe Jage, stare vještice iz mitova, bajki i narodnih predanja, od samih začetaka mita do zanimljivih likova starih žena i njihovih suvremenih sudbina. Dubravka Ugrešić nagrađena je s nekoliko međunarodnih nagrada za svoj esejistički rad, počevši od zbirki Američki fikcionar i Kultura laži, te zbirke eseja, Zabranjeno čitanje, koja se bavi književnim trivijalnostima, izdavačima, agentima i piscima. Esejističke knjige Nikog nema doma, Napad na minibar i Evropa u sepiji bave se širokim rasponom tema, od digitalne revolucije do služavki s Filipina.

Svetlana Slapšak i Dubravka Ugrešić postale počasne članice PEN Centra BiH

Svetlana Slapšak i Dubravka Ugrešić postale počasne članice PEN Centra BiH

U koautorstvu s Aleksandrom Flakerom 1984. uredila je Pojmovnik ruske avangarde, djelo u devet svezaka. Bavila se prevodima s ruskoga (Danil Harms, Boris Pilnjak) te uredila antologiju alternativne ruske proze (Pljuska u ruci). Autorica je književno-povijesne studije Nova ruska proza.

Pisala je scenarije za film i televiziju - U raljama života, Za sreću je potrebno troje.

Knjige Dubravke Ugrešić prevedene su na gotovo sve evropske jezike i nagrađivane međunarodnim nagradama. Dubravka Ugrešić je začetnica ideje i inicijatorica pokretanja kolektivnog rada na Leksikonu YU mitologije, prenosi Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije