Premijerno prikazan film 'Tito bez maske'

Radiosarajevo.ba
Premijerno prikazan film 'Tito bez maske'
Bista Josipa Broza Tita (Foto: Samir Cacan)

Premijera dugometražnoga dokumentarnog filma "Tito bez maske" hrvatskog redatelja Jakova Sedlara održana je u nedjelju u zagrebačkom kinu Tuškanac, javila je Fena.

Govoreći o filmu, redatelj Jakov Sedlar rekao je kako se, bez obzira na postojanje drugih biografskih filmova o bivšem predsjedniku Jugoslavije Josipu Brozu, odlučio na 60 minutno prikazivanje života čovjeka koji je izazivao i izaziva kontroverze.

"Uz mnoge poznate činjenice, dotaknuli smo i neke neugodne - pitanje Bleiburga, ali i neke manje poznate, kao primjerice i to da Tito nije volio Izrael", kazao je Sedlar, a prenijela Fena.

"Nakon Titove smrti Jugoslavija, za koju se borio 50 godina, nije uspjela trajati niti deset godina. Borio se svim dopuštenim i nedopuštenim sredstvima, žrtvujući stotine tisuća života. Tito još nije jasno opisana ličnost, kod običnih ljudi zadržale su se emocije prema njemu, podjednako osjećaji mržnje i ljubavi", rekao je Sedlar.

U dokumentarnom filmu "Tito bez maske" korištene su autentične snimke iz izraelskih, srbijanskih i njemačkih arhiva, producent je Franjo Pašalić a izvršni producent je Igor Prižmić.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije