Premijera predstave "Stvar je u obliku"

Radiosarajevo.ba
Premijera predstave "Stvar je u obliku"

"Stvar je u obliku", naziv je predstave u režiji Admira Glamočaka i prema tekstu Niel la Butea, koja je premijerno izvedena 26. marta na sceni Pozorišta mladih Sarajevo. Uloge su u ovom komadu ostvarili Džana Pinjo, Mario Drmać, Elma Ahmetović i Semir Krivić.

Dramaturgiju potpisuje Asja Krsmanović, dok je za scenografiju i kostimografiju zaslužna Amra Zulfikarpašić. Direktor Pozorišta mladih Nermin Tulić istaknuo je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da predstava govori o nama, svemu onome što svakodnevno viđamo na ulici ili TV-u te prvenstveno o manipulaciji ljudima. "O svemu tome ova predstava govori na drugačiji, urbani i gospodski način. Ponosan sam što se Pozorište mladih može pohvaliti ovako gradskim komadom koji može igrati u svakom većem gradu", kazao je Tulić. Glamočak, kojemu je ovo treći rediteljski angažman u Pozorištu mladih, navodi da predstava donosi urbanu priču s namjerom da se svi koji je pogledaju zapitaju kakav život žive i da li bi on mogao biti bolji.

Navodeći da se komad bavi ekstremnim odnosima među mladim ljudima, on smatra da upravo ta generacija najmanje vremena provodi razmišljajući o vlastitom životu i načinima kako da ga učine boljim, bez obzira na okolnosti i vrijeme u kojem živimo. Naglasio je da komad donosi snažnu priču s vrlo čvrstom dramskom strukturom. Tekst Niel la Butea napisan je 2003. godine i premijerno je izveden u londonskom teatru. "Kada sam ponovo čitao ovaj tekst činilo mi se da sam, prateći sve što se dešava oko nas u svim sferama društvenog života, u njemu pronašao sve što mi danas živimo.

On postavlja i pitanje da li je etično i moralno da se sve što je natopljeno ljubavlju i ljepotom iskoristi za manipulaciju", kazao je Glamočak. Glumci su naglasili zanimljiv radni proces i dosta izazovne uloge i cjelokupnu pozitivnu atmosferu na pripremi predstave. Scenografija i kostimografija, istaknula je Amra Zulfikarpašić, bazirani su na crno-bijeloj atmosferi. Namjera je bila scenu minimalizirati u formi izložbe te omogućiti da se ona preklapa s glumcima.

Fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije