Premijera filma "Zimski san u Lukomiru" (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Premijera filma "Zimski san u Lukomiru" (VIDEO)
Foto: Međunarodni edukacioni centar Luka mira
Film će se prikazati 24. i 25. jula u Lukomiru. U okviru premijere planiran je prijevoz od Sarajeva do Umoljana, odakle će se pješačiti do Lukomira, gdje je predviđen turistički obilazak sa karakterima filma i tradicionalni ručak. Projekcija i after party predviđeni su na otvorenom.

Organizatori navode da je Lukomir najbolje mjesto za premijeru filma. Pogotovo zbog toga što će se film prikazati na otvorenom, u toploj ljetnoj noći, a gledatelji će da vide iste lokacije zatrpane snijegom. Kako navode, priča filma će se doslovno moći namirisati.

"Već pet godina dolazim u Bosnu i odlučio sam da svoj završni ispit u obliku filma radim u selu Lukomir. Postavio sam sebi pitanje - mogu li da radim film o Bosni, a da nije povezan sa temom rata", kaže autor filma Niels van Koevorden.

http://www.youtube.com/watch?v=s7EpdzQhc_I&feature=channel


Filmska ekipa je bila izolovana u selu oko mjesec dana, gdje su pratili živote mještana, što je ujedno i scenarij filma. Lukomir je poznat po svojoj tradicionalnoj odjeći, a žene i danas nose pletene odjevne predmete kakvi su se nosili i prije nekoliko stoljeća. U mjesec dana, koliko je ekipa provela u selu, snimili su niz životnih priča o ljudima koji u grad ne silaze ni tokom zimske izolacije.

"Jedna starija gospođa Rahima, koja u selu živi već 50 godina, ove godine se radi bolesti prvi put spustila u grad, a scene poput ove su scenarij filma. Pratili smo živote seljana i iz suživota napravili dokumentarac", kaže Niels.

Vezano:
Holandski dokumentarac o selu Lukomir

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije