Sarajevo / Predstavljeni 14. Dani Zaima Muzaferije: Sjećanje na velikana bh. glumišta

10. 11. 2017. u 12:42:00 E. H.

Shares: 0

U prostorijama Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, u Sarajevu, danas je predstavljen program 14. po redu manifestacije Dani Zaima Muzaferije, koja se svake godine u novembru održava u Visokom, u čast jednog od velikana bh. glumišta.

Kao i svake godine, organizatori ove manifestacije Udruženje Ars Tragovi iz Visokog pripremilo je bogat kulturni program, koji će publici biti predstavljen u razdoblju od 22. novembra do 3. decembra.

"Mogu da najavim jedan bogat kulturni program manifestacije koja je značajna ne samo za Visoko, nego i za BiH, a možda i za cijelu regiju. Nakon sjajnih izložbi djela Gabrijela Jurkića i Behaudina Selmanovića, velikih bh. umjetnika, i ove godine nastavljamo tu tradiciju te ćemo predstaviti postavku Ismeta Mujezinovića, povodom 110. godina od njegovog rođenja. Tom izložbom, ujedno, bit će otvorena cjelokupna manifestacija u Zavičajnom muzeju Visoko", kazao je Rasim Kadić, organizator ove manifestacije i predsjednik Udruženja Ars Tragovi.

On je dodao i kako, pored izložbi, posjetioce očekuje mnoštvo drugih zanimljivih sadržaja, kao što je jazz koncert AT Tria (Adnan Teskeredžić Trio), te projekcija filmova za djecu i odrasle, predstava i mnogo ugodnog druženja.

"Po 14. put Teatar Total iz Visoko, koji je utemeljio upravo Zaim Muzaferija, a koji danas vodi njegov sin Jesenko, predstavit će jednu od predstava iz svog repertoara. Ovog puta riječ je o predstavi Nesporazum prema tesktu Alberta Camusa i posebno nam je drago da ponovo imamo djela domaće produkcije. Još jedan događaj, na koji smo posebno ponosni, bit će projekcija filma Scream for me, Sarajevo, visočkog režisera Tarika Hodžića koji je stekao svjetsku slavu. Zanimljivo je da je Tarik, tada kao studenti, otvorio prvo izdanje ove manifestacije, a sada se na velika vrata vraća u svoj rodni grad da predstavi ovaj film", dodao je Kadić.

Pored ovog filma i predstave Teatra Total, publici će prvi put na Danima Zaima Muzaferije biti predstavljena i jedna inozemna predstava, a riječ je o predstavi Ljubavi Džordža Vašingtona, u izvedbi Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja (Srbija).

Kao i svake godine, posebnu podršku ovoj manifestaciji pružila je Umjetnička galerija BiH, a direktor ove galerije Strajo Krsmanović istaknuo je kako je veliko zadovoljstvo da su upravo oni partneri Dana Zaima Muzaferije.

"Mogu izraziti svoj ponos da smo partner Dana Zaima Muzaferije od prvog izdanja ove manifestacije. Mi smo prepoznali da je ova manifestacija ne samo lokalna, nego da ima šire značenje i sa velikim zadovoljstvom uvijek je podržavamo. Oko nje se skupilo mnogo toga dobrog, mora da je to amanet Zaima Muzaferije, njegova karma, on je bio dobar, omiljen i imao sam često običaj reći da je on dobra duša Bosne. I pored svih prepreka na koje je nailazila, manifestacija ima dobru perspektivu i to me mnogo raduje", zaključio je Krsmanović.

Program 14. manifestacije Dani Zaima Muzaferije

Srijeda, 22. novembar

18.00 - Prijem i otvaranje manifestacije - Zavičajni muzej Visoko:

  • Otvaranje manifestacije, obraćanje organizatora, promotora, posebnih gostiju, autora;
  • Promocija kataloga Tragovi s prošlogodišnje manifestacije;
  • Izložba izabranih slika Ismeta Mujezinovića i promocija kataloga (izložba traje do 3. 12. 2017.);

20.00 - Koncert AT Trio, jazz orkestar Sarajevo - Galerija LIKUM 76;

Četvrtak, 23. novembar

19.00 - Nesporazum, predstava Teatra Total Visoko, po tekstu Alberta Camusa, premijera - Gradsko kino Visoko;

Petak, 24. novembra

19.00 - Scream for me, Sarajevo, film Tarika Hodžića - Gradsko kino Visoko;

Subota, 25. novembra

11.00 - Crtani film za djecu iz osnovnih škola - Gradsko kino Visoko;

19.00 - Ljubavi Džordža Vašingtona, predstava Pozorišta "Bora Stanković" iz Vranja, po tekstu Mire Gavrana - Gradsko kino Visoko;

21.00 - After party - Galerija LIKUM 76;


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA