Predstavljena knjiga 'Narod i nacija' akademika Slave Kukića

2
Fena
Predstavljena knjiga 'Narod i nacija' akademika Slave Kukića
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba / Promocija knjige - Narod i Nacija

Knjiga "Narod i nacija" s podnaslovom – Negacija nacije kao instrument državnog unitarističkog projekta, akademika Slave Kukića, predstavljena je danas, 25. septembra u Sarajevu.

Radi se o knjizi u kojoj autor elaborira odnos pojmova nacije i naroda na teorijskom nivou, dovodeći to u kontekst aktuelne bh. zbilje, polemizirajući, istovremeno, sa zagovornicima teza o tome da je Bosna i Hercegovina mononacionalna država, odnosno država bosanske nacije.

Akademik Kukić polazi od teze da ne postoje ni historijske niti socijalno-političke osnove da se negiraju izgrađeni nacionalni identiteti u BiH - bošnjačke, srpske i hrvatske nacije, odnosno da se uspostavi jedna monolitna bh. nacija određena kao Bosanac.

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Referirajući se na sadržaj knjige i istraživački pristup autora, akademik Mirko Pejanović ukazao je na genezu fenomena nastajanja, razvijanja i društvenog položaja nacije u kontekstu sa strukurnim promjenama u razvoju bh. društva u savremenom dobu.

"Radi se o tome da bh. društvo i država imaju višenacionalnu strukturu. Po tome je bh. socijalna zbilja po svim svojim dimenzijama multietnička", kazao je Pejanović, podsjećajući na historijske okolnosti u kojim su oblikovani nacionalni identiteti triju bh. naroda unutar određenog kulturološkog i državno-pravnog okvira.

Promocija knjige - Narod i Nacija
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Promocija knjige - Narod i Nacija

Pejanović smatra kako multietničkom karakteru bh. društva odgovara razvoj i afirmacija identiteta, koji se zove - državljanski građanski identitet u BiH, koji bi bio poveznica identitetu bh. građana koji sve više odlaze u evropske zemlje i tamo žive, a što u konačnici znači zagovaranje državljanskog bh. identiteta kao sveopćeg državnog i evropskog identiteta.     

Prof. dr. Ivo Komšić je, fokusirajući se na podnaslov knjige, kazao kako autor knjige, zapravo, polemizira s bošnjačkim državnim unitarističkim projektom, te da je knjiga nastala kao odgovor na ideje koje se tiču takvog projekta.

"Akademik Kukić ovom knjigom pokazuje granice tog projekta u jednoj veoma otvorenoj polemici",  navodi Komšić.

Ocijenio je kako temeljni pristup autora knjige polazi od stanovišta - kako je jedino zbiljsko postojeće ono za što historijski procesi stvore pretpostavke, te da ništa u historiji ne nastaje ad-hoc iz ničega, odnosno da historiju stvaraju historijski subjekti u međusobnim odnosima.

"Ovaj pristup nije slučajno izabran, jer je Slavo Kukić sociolog, a sociologiji postoji pravilo da se ne govori o pojmovima kao kategorijama odvojeno od stvarnosti. Samo u filozofiji i teologiji pojmovi su van vremena", kazao je Komšić, precizirajući kako se u izučavanju društva i države uvijek mora utvrditi o kojem se društvu radi i o kojoj državi.

Nadalje, smatra kako se ne može govoriti o apstraktnom narodu, bez narodnosnih sadržaja ili o državi bez institucija kroz koje djeluje, ocijenivši kako rasprave u tom kontekstu "teorijski jalove te da ne doprinose nikakvom novom saznanju, a da se vode radi nove rekonstrukcije historije".

Promocija knjige - Narod i Nacija
Foto: N.G / Radiosarajevo.ba: Promocija knjige - Narod i Nacija

U osvrtu na historiske aspekte razumjevanja promovirane knjige, prof. dr. Husnija Kamberović ističe kako tema koja je elaborirana zaslužuje puno više, te da može biti poticajna za ozbiljne diskusije i analize onoga što je jeste dio savremenog društva u BiH u korelaciji s pojmovima naroda i nacije.

"Ključno pitanje koje se raspravlja jeste pitanje – da li na našem prostoru funkcionira koncept država-nacija, ili su nacije ovdje integrirane na nešto drugačiji način", precizira Kamberović.

Po njegovim riječima, tragajući za odgovorom na to pitanje akademik Kukić opservira naučni pristup koji pokazuje kako su se nacije integrirale drugdje, te govori o različitim tipovima nacija i nacionalnim identitetima koji postoje, a drugi pristup se odnosi na traganje za pozadinom savremenih interpretacija nacija u BiH.

Ostatak njegovog osvrta odnosio se na postojanje različitih identiteta i podijeljenosti društva u različitim epohama, te na složeni i nerijetko, mukotrpan put izgradnje određenih nacija, uključujući različite utjecaje, pokrete i teritorijalnu determiniranost toga procesa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije