Tina Laco predstavila knjigu "Bosanskohercegovačka teatrologija nakon Drugoga svjetskoga rata"

1
FENA
Tina Laco predstavila knjigu "Bosanskohercegovačka teatrologija nakon Drugoga svjetskoga rata"
Foto: Fena / Promocija knjige Tine Laco

Knjiga "Bosanskohercegovačka teatrologija nakon Drugoga svjetskoga rata" Tine Laco promovirana je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Kao motiv za stvaranje ovakvog opsežnijeg sistematiziranog pregleda bosanskohercegovačkoga teatrološkog miljea Laco navodi to što u Bosni i Hercegovini, do danas, ne postoji sistematski pregled onoga što se o drami – dramskome tekstu i njegovog izvedbi pisalo, istraživalo i zaključivalo.

"Ovom knjigom nudim okvir i metodologiju za buduća teatrološka istraživanja jer sam, nadam se uspješno, uspjela izbjeći puko hladno popisivanje činjenica. Prilikom istraživanja često sam udarala u zidove, ali zahvaljujući prije svega prof. dr. Almiru Bašoviću i prof. dr. Perini Meić uspjela sam da ovaj obiman posao privedem kraju", kazala je Laco.

Skandalozno obraćanje Cvijanović na sjednici NSRS: "U BiH postoji radikalni islamistički pokret"

Skandalozno obraćanje Cvijanović na sjednici NSRS: "U BiH postoji radikalni islamistički pokret"

Recenzentica Meić kazala je da je knjiga složena po dekadama i da je autorica dala pregled stanja za svakih 10 godina.

"Ova knjiga je važna jer se bavi kod nas nedovoljno istraženom teatrološkom problematikom, donosi niz važnih činjenica. I ne samo to, već ih i interpretira te postavlja veoma dobre temelje za istraživanje ovih stvari u budućnosti", kazala je Meić, saopćeno je iz Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Profesor Bašović je istaknuo da je suština teatra u njegovoj sličnosti sa životom i da je Tina Laco toga svjesna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije