Predstava Udarac splitskog teatra "PlayDrama"

Radiosarajevo.ba
Predstava Udarac splitskog teatra "PlayDrama"

Scena iz predstave "Udarac"

Predstava "Udarac" nastala je prema istinitom događaju koji je potresao Njemačku, a koji ima izvjesne sličnosti sa ubojstvom Denisa Mrnjavca u sarajevskom tramvaju.

Predstava se održava u okviru manifestacije Sportom protiv nasilja –sjećanje na Denisa Mrnjavca. Cilj projekta jeste istaknuti sport kao mogućnost borbe protiv nasilja i istaknuti mogućnost druženja mladih bez nasilja, integracija mladog čovjeka u moderno društvo. Suorganizator projekta je Festival Mess.

Predstava je na programu u četvrtak, 29.aprila 2010.godine sa početkom u 20,00 na sceni SARTR-a.

Iz niza razgovora koji su autori, Andres Veiel i Gesine Scmidt, vodili sa počiniteljima zločina, braćom Marcom (23) i Marcelom(17), njihovim roditeljima, roditeljima šesnaestogodišnje Marinusa koji je bio žrtva zločina, drama Udarac jedan je od najuzbudljivijih i najdirektnijih prikaza maloljetničkog nasilja.

Suđenje trojici mladića, koji su iz dosade i radi zabave ubili svog poznanika, slom njihovih obitelji, dileme oprosta i odgovornosti šire društvene zajednice, neka su od pitanja koja tematizira ovaj tekst.

Drama Udarac (Der Kick) već je osvojila pozornice diljem Njemačke te bila sudionik Festivala europske drame u Čileu. Po ovoj drami snimljen je igrani film koji je osvojio i niz nagrada na europskim festivalima.

http://www.youtube.com/watch?v=uFVMDvxN9EQ&feature=related

Žiri Evangelischen Filmarbeiz proglasio ga je najboljim filmom 2006. godine.

"Drama koju ne možete jednostavno otresti. Uvuče vam se u mozak, zarije zube duboko u vas. Prevrće vas po jastuku nekoliko noći" (Eva Behrendt, Theater Heute)

Ekipa splitskog teatra PlayDrama koja je učestvovala u postavljanju predstave:

Prijevod: Nenad POPOVIĆ
Reditelj: Martin KOČOVSKI
Dramaturg: Ivan JERČIĆ

Igraju: Trpimir JURKIĆ, Snježana SINIVČIĆ ŠIŠKOV, Anastasija JANKOVSKA, Lana HULENIĆ, Marko PETRIĆ, Duje GRUBIŠIĆ

Scenograf: Ozren BAKOTIĆ
Kostimografkinja: Sonja OBRADOVIĆ
Glazba: Nenad ŠIŠKOV
Svjetlo: Boško KUTLEŠIĆ BIJADER

Producent: PLAY DRAMA SPLIT
Direktor: Elvis BOŠNJAK

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije