Za najmlađe / Predstava "Ježeva kućica" odigrana u Pozorištu lutaka Mostar

19. 08. 2020. u 22:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2

U Pozorištu lutaka Mostar, u okviru kulturne manifestacije Mostarsko ljeto 2020 odigrana je predstava Ježeva kućica autora Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića, nastala u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići.

"Ježeva kućica je klasik, mada se pokazala u doba korone koliko je, zapravo, važan taj segment voljenja doma ma kakav on bio. Ustvari, da ga shvatimo kao mjesto naše oaze mira, veselja, sreće, gdje se uvijek možemo vratiti i biti ono što zaista jesmo", istakla je Anđela Ilić, glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, koja igra glavnog junaka predstave Ježurka Ježića.

Predstava Ježeva kućica, kao i Ćopićeva knjiga, podučava sve nas kolika je važnost doma i koliko je skromnost vrlina, a ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima. Dakle, promiče univerzalne ljudske vrijednosti kao što su skromnost, pristojnost i marljivost.

Inače, predstava je premijerno izvedena na sceni BNP Zenica u decembru prošle godine, tako da je ovo prva izvedba ove predstave u Mostaru.

"Predstavu smo igrali u Zenici, te smo imali nekoliko gostovanja. Pokazala se zaista lijepo, mjuzikl je u pitanju, pa onda, naravno, djeca reaguju. Ima dosta muzike, smiješna je, mi se zabavljamo na sceni, pa tako se i djeca zabavljaju", kazala je Ilić.

Dodala je da mnogo voli igrati u predstavama za djecu.

"Meni je zaista lijepo igrati u Mostaru. Prošle godine smo gostovali sa predstavom Prodani smijeh. Inače, pošto glumim većinom u predstavama za odrasle, jako volim da glumim u predstavama za djecu, jer mislim da su djeca ipak iskreniji gledaoci, ako ništa srčaniji su i znaju to iskreno pokazati. Ako im se sviđa sviđa, ako im se ne sviđa predstava odmah ćete vidjeti da im se ne sviđa", rekla je Ilić.

U predstavi osim Ilić igraju i Lana Zablocki-Džehverović, Ermina Nišić, Mirza Bajramović, Adem Smailhodžić te Abidin Čolaković.

U petak, 21. augusta 2020. godine bit će održana večer turske kulture. Tim povodom bit će upriličena izložba ebru umjetnosti pod nazivom Krug autora Tarika Zagorčića, a koja će biti održana u Institutu Yunus Emre s početkom u 20 sati.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA