Predivan poklon za 133. rođendan: Mnogi došli vidjeti Sarajevsku hagadu

2
Radiosarajevo.ba
Predivan poklon za 133. rođendan: Mnogi došli vidjeti Sarajevsku hagadu
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Zemaljski muzej BiH

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine danas slavi svoj 133. rođendan.

Tim povodom građanima je omogućeno da, u dva termina, besplatno uđu u sobu Sarajevske hagade i upoznaju se s ovim historijskim rukopisom.

Sudeći po broju posjetilaca, zanimanje je, na radost svih, veliko, kako starijih, tako i onih najmlađih.

Zemaljski muzej obišao je i naš fotoreporter. Pogledajte u fotogaleriji šta smo zabilježili, te, ako niste bili u prilici, barem se na ovaj način upoznajte sa čuvenom Sarajevskom hagadom. 

Slobodan ulaz u sobu Sarajevske hagade omogućen je i večeras od 18 do 19 sati.

Inače, Sarajevska hagada jevrejski je rukopisno-oslikani kodeks, nastao u drugoj polovini 14. vijeka na području sjeverne Španije.

Na tlo Bosne i Hercegovine Hagadu su donijeli protjerani Jevreji Sefardi. Smatra se jednom od najljepših knjiga ove vrste u svijetu, a čuva se u Zemaljskom muzeju u Sarajevu i u njegovom posjedu nalazi se od 1894. godine, dok je prije toga pripadala sarajevskoj židovskoj obitelji Kohen. Sadržaj Sarajevske Hagade ispisan je krasopisom na prerađenoj i istančanoj koži, u razdoblju kada papir još uvijek nije ušao u masovnu upotrebu.

Zemaljski muzej i Hagada - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Zemaljski muzej i Hagada

Tokom Drugog svjetskog rata sačuvao ju je Derviš ef. Korkut, a tokom agresije na BiH spasio ju je i zaštito tim ljudi na čelu sa prof. Enverom Imamovićem. 

Obilježavanje 1. februara, dana kada je osnovan Zemaljski muzej BiH, prati i zanimljiva izložba "Tragom divljih orhideja" na Odjeljenju za prirodne nauke, autorice Ermane Lagumdžije.

Izložba će posjetiocima pružiti priliku da se upoznaju s malim draguljima bosanskohercegovačke flore koje su dio krajolika za sve one koji su dovoljno pažljivi da ih prepoznaju.

Također, u 19 sati je otvorenje izložbe "Predah" na Odjeljenju za etnologiju čiji su autori Samir Avdić, Lebiba Džeko, Nirha Efendić, Ernis Šljivo i Lejla Bečar.

Izložbu čine eksponati iz etnologije i arheologije koji svjedoče o višestoljetnoj tradiciji i običaju ispijanja kafe i uživanja u duhanu u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije