Predavanja Michaela Brauna na Filozofskom fakultetu u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Predavanja Michaela Brauna na Filozofskom fakultetu u Sarajevu
Može li književnost danas biti politička? Ako može, na koji način?

Šta se promijenilo u tom smislu u posljednjih nekoliko desetljeća? Ili je književnost možda već samom svojom prirodom politička? Postoji li kolektivni politički imaginarij u kojem književnost sudjeluje i čak ga oblikuje?

Svim ovim i mnogim drugim pitanjima o kompleksnom odnosu književne i političke prakse posvetit će se referenti iz nekoliko zemalja u ciklusu predavanja koje u srijedu, 10. maja, počinje na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

U njemu će sudjelovati važni stručnjaci iz teorije i historije književnosti, koji dolaze sa različitih europskih univerziteta, među njima: Michael Braun (Köln), Ivan Čolović (Beograd), Vahidin Preljević (Sarajevo), Almir Bašović (Sarajevo), Wolfgang Riedel (Würzburg) i drugi.

Projekat uz podršku fondacije Konrad-Adenauer-Stiftung vodi profesor Vahidin Preljević, šef katedre za njemačku književnost i predsjednik Vijeća doktorskog studija Njemački jezik i njemačka književnost u kontekstu medijske kulture, a realizira se na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Ciklus predavanja počinje u srijedu u 19 sati u Malom amfiteatru na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, predavanjem profesora Michaela Brauna s Univerziteta u Kölnu, jednog od najvažnijih stručnjaka za savremenu njemačku književnost, te za odnos književnosti i politike, koji će govoriti na temu How to turn bad history into good stories: nepouzdano pripovijedanje o vremenu nacionalsocijalizma u romanu i filmu.

 

Pozdravni govor: Karsten Dümmel, predsjednik Fondacije Konrad-Adenauer-Stiftung u Sarajevu

Uvod: Vahidin Preljević, šef Katedre za njemačku književnost i predsjednik Vijeća Doktorskog studija Njemački jezik i njemačka književnost u kontekstu medijske kulture

Predavanje Michaela Brauna (moderacija: Vahidin Preljević)

Manifestacija je na njemačkom jeziku uz osigurani simultani prijevod na b/h/s jezik

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije