Pravo Ljudski Film Festival: Od profesora Baltazara do novih dokumentaraca o izbjeglicama

Radiosarajevo.ba
Pravo Ljudski Film Festival: Od profesora Baltazara do novih dokumentaraca o izbjeglicama

Pravo Ljudski Film Festival (PLJFF), koji već deset godina promovira angažirani film, nezavisnu umjetnost i kulturu, održat će se u Sarajevu od 11. do 16. novembra 2015. 

10 izdanje PLJFF otvara se u srijedu u 20,00 u kinu Meeting Point, filmom iz 1929. godine "Čovjek s kamerom", sovjetskog redatelja Dzige Vertova. Projekcija će biti po još nečemu neobična - film će pratiti filmski koncert elektronskog benda iz Shefilda, dua In the Nursery

Kreativna direktorica festivala Pravo ljudski Kumjana Novakova istakla je kako je David Kaufman 1929. godine u tadašnjem Sovjetskom Savezu, pod pseudonimom Dziga Vertov, svojim filmom "Čovjek sa kinoaparatom" oznašio početak kreativnog dokumentarnog filma. On je najavio eksperiment, utiskujući sve njegove karakteristike u filmski izraz – nove ideje i metode, inovativni akt ili nove procedure. Stoga je prirodno da ovaj film otvori Pravo Ljudski eksperiment br. 10.

"Isto pitanje postavlja Pravo Ljudski Film Festival - koliko smo slobodni da eksperimentiramo, da postavljamo pitanja, čak i ona na koja mnogi ne žele odgovoriti", rekla je Novakova. 

U šest dana festvala angažiranog dokumentarca, publika će imati priliku pogledati 111 naslova. 

Najznačajnija, takmičarska kategorija Ekstra muros  donosi devet naslova o kojima će odlučivati festivalski žiri u sastavu Sergi Moreno, Brigid O'Shea, Sara Garcia Villanueva, Clarissa Thieme i Lordan Zafranović. 

Filmovi za mlade, projekcije za najmlađe

Važan Pravo Ljudski segment je i podfestival Zoomiraj prava, posvećen mladima. Ove godine donosi preko 30 dokumenatarnih filmova i niz otvorenih sesija, tri radionice, tri izložbe i jedan koncert. Program za mlade otvara se u petak, 13. novembra u 19:30 u Art kinu Kriterion, izložbom stripova i fotografija Umjetničko-aktivističkog laboratorija A-Lab, te  projekcijom  filma Živan pravi pank festival  reditelja Ognjena Glavonića. Nakon projekcije, slijedi muzički performans mladih noise izvođača iz Sarajeva. 

Po prvi put Pravo Ljudski će organizirati projekcije za najmlađe, predstavljajući novi program Zumići. U subotu s početkom u 10,00 u kinu Meeting Point najmlađi i oni stariji imat će priliku da uživaju u presjeku Zagrebačke škole crtanog filma, na čelu sa antologijskim Profesorom Baltazarom. 

Na današnjoj konferenciji za novinare kojom je najvaljen Pravo Ljudski Film Festival, posebna pažnja skrenuta je na ovogodišnje specijalne programe. 

U prvom redu, to se odnosi na Jugoslovenske ekperimente, program koji će se odvijati u Ars Aeviju, sa 55 filmova nastalih u kino klubivoma bivše Jugoslavije.  

Pod nazivom 'Dobar, loš, zao, emigrant' imat ćemo priliku vodjeti tri najnovija dokumentarca koja govore o savremenoj izbjegličkoj krizi. 

Jedan od specijalnih programa bit će posvećen rano preminuloj filmskoj autorici Chantal Akerman, koja je trebala biti dio ovogodišnjeg Festivala Pravo Ljudski. 

Projekcije će se odvijati u Kinu Meeting Point, Art Kinu Kriterion, Galeriji Duplex 10m2 i Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi. 

Važno je istaknuti da je ulaz na sve projekcije besplatan

Opširnije o programu festivala informirajte se na ovom linku

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije