Pozorišne daske zaista život znače: "Gluha svadba" za Sejino liječenje

Radiosarajevo.ba
Pozorišne daske zaista život znače: "Gluha svadba" za Sejino liječenje
Daske koje život znače humanim gestom u Bosanskom narodnom pozorištu u potpunosti su opravdale ovaj izraz, kada su zaposlenici ovog zeničkog pozorišta odlučili pomoći svom sugrađaninu.

Naime, zahvaljujući ovim humanim ljudima brojni gledaoci predstave Gluha svadba, zajedno s glumcima koje izvode ovo režisersko ostvarenje Lajle Kaikčije, postat će dio humanitarne akcije "Svi za Seju".

Trećeg marta na Velikoj sceni BNP-a, Zeničani će pomagati svom sugrađaninu Seadu Mustafiću koji je obolio od teškog tumora na mozgu, koji se trenutno liječi na klinici Acibadem u Turskoj i za čije liječenje je potrebno gotovo 20.000 KM.

Zaposlenici ove kulturne ustanove odlučili su sav prihod od igranja predstave pokloniti za Seadovo liječenje, te će Gluha svadba osim velike doze smijeha i dobre zabave donijeti i sasvim drugu, humanu dimenziju pozorišta.

Inače, ovo pozorišno ostvarenje bavi se sudbinom čovjeka na čija se leđa gomilaju silni problemi, ali on, uprkos svemu, traga za slobodom, srećom i ljubavi. Priča o svakodnevnom životu, predstavljena kroz crni humor, ukazuje ljudima da su snažni i da se mogu braniti od slabosti društva.

Pozorišna predstava Gluha svadba ne daje odgovore, nego postavlja pitanja. Mnogo je takvih pitanja, a tiču se vlasti, osvete, čovjekove potrebe za moći, te potrebe da sačuva svoje dostojanstvo.

No, poseban odgovor dat će na pitanje koliko smo zaista spremni pomagati drugima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije