Poziv na obilježavanje rođendana Hajrudina Šibe Krvavca

0
Radiosarajevo.ba
Poziv na obilježavanje rođendana Hajrudina Šibe Krvavca
Foto: Udruženje rediteljica i reditelja BiH / Poziv na obilježavanje rođendana Hajrudina Šibe Krvavca

Udruženje rediteljica i reditelja u BiH poziva na Dan Hajrudina Šibe Krvavca, događaj kojim se obilježava 95. rođendan bosanskohercegovačkog reditelja koji je pomjerio granice naše kinematografije i kulture.

Dan Hajrudina Šibe Krvavca je poseban program kojim Udruženje rediteljica i reditelja u BiH obilježava 95. rođendan jednog od najvećih BiH filmskih autora, majstora žanra i jednog najgledanijih reditelja na svijetu.

"Svojom snažnom autorskom ličnošću spojenom sa rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog anagažovanja publike, a ne slavljenja ove ili one ideologije, donio je potpuno novu vrijednost u Ex-Yu i BiH kinematografiju.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Na ovaj način Udruženje rediteljica i reditelja u BiH, nastavlja jasno naglašavati ogromnu važnost reditelja u našoj kulturi i njihov trajni utjecaj jer su oni ti koji tvore ne samo kulturnu nego i socijalnu sliku nekog društva, ali, zbog prirode posla, nisu
jasno vidljivi. Dan Šibe Krvavaca, osim slavljenja filmske umjetnosti, želi da donese svijest i inspiraciju novim generacijama koji gotovo uopšte nisu upoznati sa jednim od najznačajnih BiH umjetnika", saopćeno je iz Udruženja.

U kinu Meeting Point 22. decembra u 17:30 sati o filmu "Valter brani Sarajevo" govorit će Faruk Lončarević, a poslije predavanja bit će prikazan Film "Valter brani Sarajevo".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije