Povratak Bolera na scenu - Slavni dan sarajevskog baleta!

Radiosarajevo.ba
Povratak Bolera na scenu - Slavni dan sarajevskog baleta!

Sarajevski Balet ostvario je uspjeh - premijeru novog naslova na repertoaru Narodnog pozorišta u Sarajevu. Predstava sačinjena od dvije karakterno i stilski potpuno različite jednočinke, predstavila je ansambl i soliste u najboljem svjetlu. 

Bolero i Paquita - Dva lica sarajevskog baleta uskoro pred publikom (FOTO)

Prvi dio programa pripada klasičnom baletu Paquita koji predstavlja tipični primjer plesne predstave s numerama, iz sredine 19. stoljeća u Francuskoj. 

Na sarajevskoj sceni smo vidjeli koreografiju kakvu je još tada osmislio čuveni ruski koreograf Patipa, a koja se i danas često izvodi. Lijepo je bilo vidjeti dvanaestočlani ženski ansambl uz sjajnu Tamaru Ljubičić čiji je partner bio Mihai Mezei. Uz njih, tačke koje su kao solistice izvele Nataša Gaponjko i Ekatarina Vereščagina ulijevaju nadu da balet Narodnog pozorišta u Sarajevu gleda u ljepšu budućnost. 

Neponovljivi i jedinstveni sarajevski Bolero

Drugi dio večeri  mnogi su očekivali sa puno nostalgije, jer je riječ o obnovi Bolera u koreografiji legendarnog Drage Boldina koji je obilježio jednu slavnu eru Kuće na obali. I zaista, gledati scenska rješenja koja je ovaj redatelj i koreograf postavio još 1977 bilo je kao vratiti se u vrijeme kada je Narodno pozorište Sarajevo okupljalo najveće talente i profesionalce bivše Jugoslavije. 

Boldin je u Boleru iskazao svoj vizionarski duh, a njegova koreografija i danas, 38 godina poslije, pršti savremenošću i kreativnim rješenjima. Neumoljova gradacija Ravelovog muzičkog djela  i uzbudljiva ansamblska igra u kojoj su korišteni repetitivni pokreti a na strateškim mjestima korišten i elemenat pljeska, oživjela je  utjecaj velike Pine Bausch, majke savremenog baleta. Bilo je divno! 

Šteta samo što ćemo na prvu i drugu reprizu morati čekati do februara. Zato, rezervirajte svoje ulaznice na vrijeme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije