Sinan Alimanović pred koncert u Sarajevu: 'S prijateljima iz New Yorka zatvaramo krug od 30 godina'

2
Radiosarajevo.ba
Sinan Alimanović pred koncert u Sarajevu: 'S prijateljima iz New Yorka zatvaramo krug od 30 godina'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sinan Alimanović, press konferencija

U Bosanskom Kulturnom Centru (BKC), sa početkom u 12 sati, održana je press konferencija Sinana Alimanovića za predstojeći jazz koncert koji će se održati u petak, 23. decembra.

Sinan Alimanović International Band, za sarajevsku publiku priprema jedinstveni muzički most između Sarajeva i New York-a, jazz koncert, koji će se održati u BKC-u (20 sati).

"Moram reći, prije svega, da mi je velika čast i zadovoljstvo što ću imati priliku da se predstavim sarajevskoj publici. Jasmin (Duraković, direktor BKC-a, op.a.) je insistirao da se baš u Bosanskom kulturnom centru održi koncert. To smo čak 2020. godine planirali, ali nas je koronavirus malo omeo", izjavio je Sinan Alimanović.

Zbog prijetnji porodici: Irfan Peljto više neće suditi utakmice FK Sarajevo i FK Željezničar

Zbog prijetnji porodici: Irfan Peljto više neće suditi utakmice FK Sarajevo i FK Željezničar

Spoj New Yorka i Sarajeva: Jazz koncert Sinana Alimanovića u BKC-u

Spoj New Yorka i Sarajeva: Jazz koncert Sinana Alimanovića u BKC-u

Također, Alimanović je podvukao da je album sniman u najboljem studiju u kojem je bio, te da se sve prenosilo na snimak što, prema njegovim riječima, daje "dodatnu harmoniju i toplinu albumu".

Nagrađeni album “Lejla” je svjetsku, radijsku premijeru imao na playlisti “Excellence in Jazz” (CapRadio, California State University), te je predstavljen u svim relevantnim svjetskim jazz publikacijama. 

Inače, kompozicija "Lejla" komponovana je 1992. godine, a prvi put slušana u Narodnom pozorištu 2010. godine. Ovim koncertom zatvara se simbolični krug od 30 godina.

Konferencija u BKC-u
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Konferencija u BKC-u

Alvester Garnett, bunjar koji će nastupiti na koncertu, prvi put je u Sarajevu i kako kaže "već je uživao šetnjom kroz grad i oduševljen je gostoprimstvom".

"Naše druženje a i saradnja pčeli su prije skoro 10 godina kada je Sinan došao u jedan klub u New Yorku, gdje sam svirao sa bendom, popeo sa na binu i zasvirao klavir. Nakon toga nismo prestali zajedno nastupati", pojašnjava Harvie S, producent i kontrabasista.

Američko CD izdanje Sinan Alimanović International Banda – "Lejla", objavljeno 2020. godine, je od prije nekoliko dana po prvi put dostupno u prodaji u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije