Povodom 50 godina ALU otvorena izložba Odsjeka za slikarstvo

0
Radiosarajevo.ba
Povodom 50 godina ALU otvorena izložba Odsjeka za slikarstvo
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Izložba Odsjeka slikarstvo

U godini kada Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu obilježava jubilej - 50 godina postojanja, ova institucija pripređuje niz prigodnih događaja.

Jedan od njih je izložba Odsjeka slikarstvo koja je sinoć otvorena u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Nakon niza samostalnih izložbi nastavnika i suradnika ALU, te izložbi matičnih odsjeka Grafički dizajn i Grafika, program obilježavanja jubilarnog rođendana nastavlja se ovom izložbom.

Kratki historijat Odsjeka slikarstvo 

Nakon osnivanja ALU u Sarajevu 1972 godine, Odsjek slikarstvo stvara vlastitu historiju. Ona se od ostalih odsjeka ne razlikuje samo po prirodi materije na koju je upućena, već i po umjetničkim ličnostima koje su je svojim nastavno-pedagoškim i umjetničkim radom obilježili.Tih godina na Odsjeku djeluju nastavnici i saradnici: Nada Pivac, Borislav Aleksić, Ismar Mujezinović, Ljubomir Perčinlić, Sead Musić, Milivoje Unković i Ratko Lalić.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Nakon renoviranja i adaptacije stare Evangelističke crkve, 1979/1981. godine, za potrebe Akademije i njenog otvaranja, 28. decembra 1981.godine počela je nova era u životu i radu ALU: nova generacija studenata, školske 1982/83. godine, počela je studij u sasvim drugačijim, neusporedivo boljim i primjerenijim uslovima. Time je kvalitet studija podignut na viši nivo.To se ogleda i u činjenici da je školske 1983/84. pokrenut i postdiplomski studij, čime je zaokružen i upotpunjen proces studija. Početkom i za vrijeme rata 1992-1995. Akademija nije prestala s radom.

Novom organizacijom i preraspodjelom, na odsjek dolazi prof. Nusret Pašić. On je u tim ratnim okolnostima vodio kreativno-umjetničku nastavu na odsjeku. Njegovim velikim zalaganjem nastava se nije prestala odvijati. ALU u cjelini, kao i Odsjek slikarstvo, sačuvali su kontinuitet i preživjeli uprkos svemu. I onda kad se činilo nemogućim, zahvaljujući snazi i istrajnosti onih koji su ostali, poput prof. Nusreta Pašića, a koji su pored angažmana u nastavi našli vremena i za vlastiti umjetnički rad i učešće u likovnim projektima koji su afirmirali umjetnost ratnog Sarajeva - Akademija je imala, odnosno izborila svoju budućnost.

Izložba Odsjeka slikarstvo - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Izložba Odsjeka slikarstvo

Godine 1997. na Odsjek bivaju primljeni novi, mladi asistenti Tatjana Milaković i Amer Bakšić, čime je zaokružena kadrovska osnova za normalno odvijanje nastave. Godine 2000., nakon što su se ostvarile sve pretpostavke drugačijom podjelom i nadogradnjom prostora/klasa, na Odsjeku ponovo započinje postdiplomski studij.

U posljednjoj dekadi dolazi do (re)organizacije studija u skladu sa bolonjskim procesom: nastava se odvija u dva ciklusa: I ciklus - dodiplomski studij u trajanju od IV godine, te II ciklus, master studij u trajanju od jedne godine. Odsjek je uvijek bio mjesto susreta prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Edukacija o bogatom likovnom naslijeđu, upoznavanje s klasičnim tehnikama kako u procesu tako i u tehničko- tehnološkim pretpostavkama, propitivanje i istraživanje aktuelnih likovnog dešavanja, novih tendencija, teorija, novih likovnih horizonata, kao i upotreba novih medija, u osnovi karakteriziraju svaku generaciju nastavnika i saradnika, koji su svojim nastavno-pedagoškim, ali i umjetničkim radom obilježili različite periode u razvoju, odnosno životu Odsjeka. Trenutačno na Odsjeku slikarstvo zaposleni su nastavnici i suradnici: prof. Tatjana Milaković, prof. Amer Bakšić, doc. Nataliya Salikhovich, v.ass. Adi Karailo i v.ass. Lea Jerlagić.

Izložbu Odsjeka grafika moguće je pogledati u periodu 26.04. – 06.05.2022., svakim radnim danom u terminu od 10h do 18h u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti, Obala Maka Dizdara 3, Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije