Postavka rada "Pancirna knjiga" u Muzeju ratnog djetinjstva

Radiosarajevo.ba
Postavka rada "Pancirna knjiga" u Muzeju ratnog djetinjstva
Foto: MESS / Pancirna knjiga
Od 6. aprila do 9. maja, svi posjetitelji i posjetiteljke Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu, ulica Logavina, u okviru festivala Modul Memorije 2018, imati priliku da vide "Pancirnu knjigu", umjetnički rad mladog autora Dine Hujića.

Pancirna knjiga je samostalni projekat mladog grafičkog dizajnera, Dine Hujića, rođenog u augustu 1992. godine u ratnom Sarajevu. Iako tek rođen, osjetio je potrebu da kroz svoju umjetnost pošalje jasnu i snažnu poruku o svome stavu prema ratu, te da kroz umjetnost pokaže koliko je sjećanje važno.

"Naziv Pancirna je dvosmislena igra riječi. Pancirna je zbog neobičnog materijala koji sam koristio za samu izradu knjige, a koji je skoro pa neuništiv.

Ali, Pancirna je i zbog samog svog sadržaja kojem je primarna funkcija da podsjeća na nesreću i užasne ratne događaje, te na taj način, kroz sjećanje, da posluži kao odbrana (pancir) od onoga što se dogodilo, sa odlučnošću da se više nikada ne ponovi. U procesu izrade knjige sam se, umjesto konvencionalnog printanja na stranice, odlučio da koristim neobičan spoj tehnika (sito štampa I jetkanje metala) koje će za rezultat ostaviti utisnutu sliku u metal / stranicu, a što je asocijacija na frazu 'urezano u sjećanje'. I, upravo to nas opet vraća na priču o ratu, o potrebi za odbranom i očuvanjem sjećanja. Vjerujem da na taj način, Pancirna knjiga može predstavljati i jedan vječni um koji iz svoga sjećanja nikada ne može izbrisati ružne i teške uspomene iz rata, i čiji najveći strah je da se one ponove", Dino Hujić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije