Poslušajte kako zvuči legendarni Makov 'Kameni spavač'

Radiosarajevo.ba
Poslušajte kako zvuči legendarni Makov 'Kameni spavač'
Muzičari i pjesnici večeras će se predstaviti na sceni Sarajevo Chamber Music Festivala.

Ovu, treću noć, u fokusu se nalaze izabrana djela bh. kompozitora starije i novije generacije, konfrontirana s jednim od neznačajnijih djela svjetske literature umjetničke muzike – Šostakovičevom Kamernom simfonijom br. 8.

Uvodno predavanje u 19.30 će održati dr. Amila Ramović, a koncert će se održati u prostorijama Doma Armije, 02.09.2016. godine s početkom u 20 sati. 

Koncert će uvesti vremenski i koncepcijski najsavremeniji komad, u elektroakustičkom mediju, djelo bosanskohercegovačkog kompozitora Dine Rešidbegovića (r. 1975) XO za slobodni sastav (2015) koje će izvoditi Hanan Hadžajlić, Belma Alić i sam kompozitor.

Slijedi Vlado Milošević (1901–1990) Kameni spavač za gudački kvartet i recitatora (1968), ovdje u SCMF novoj verziji za gudački kvartet i kvartet pjesnika, u kojoj će uz Deborah Wong (violina), Sonju Vojvodić, (violina), Aidu Dajić (viola) i Lidiju Paulin (violončelo) stihove Maha Dizdara govoriti vrhunski bh. pjesnici Ahmed Burić, Ferida Duraković, Goran Simić i Šejla Šehabović.

Prvi dio će biti zaključen Gudačkim kvartetom br. 8, op. 110, c mol (1960) Dimitrija Šostakoviča (1906–1975) koji je posvećen žrtvama fašizma i Drugog svjetskog rata, u verziji za gudački orkestar, u izvedbi Gudačkog orkestra Muzičke akademije u Sarajevu. Šostakovič ga je napisao za tri dana u njemačkom Gohrischu, gdje je bio pozvan da komponuje muziku za film o razrušenom Dresdenu. U pismu Glikmanu Šostakovič piše: „Kad jednom umrem, neće mi niko posvetiti rekvijem, pa sam ga sam napisao ovim kvartetom“.

Klarinetist Vedran Tuce i pijanistica Azra Medić uvest će drugi dio koncerta djelom Vinjete za klarinet i klavir (1980) kompozitora Josipa Magdića (1937), jednim od prvih i najznačajnijih nositelja savremene muzike u Bosni i Hercegovini.

Slijedi True Believer za kamerni gudački orkestar (2013) Ališera Sijarića u izvedbi Gudačkog orkestra MAS, a posvećeno jednom od utemeljitelja ovog orkestra Prof. Faruku Sijariću i psano baš za ovaj ansambl. Zadnje djelo na repertoaru je Koncert za klavir i gudački orkestar br. 2 (1979) Vojina Komadine (1933–1997), u izvedbi vrhunskog mladog bh. pijaniste Zlatana Božute sa Gudačkim orkestrom MAS.

Potvrđujući još jednom svoje uvjerenje da je pristup vrhunskoj umjetnosti osnovno ljudsko pravo, direkcija Sarajevo Chamber Music Festivala sve programe nudi kao besplatne i otvorene za publiku. Prvih 80 mjesta je moguće rezervirati putem: Sarajevo Chamber Music Festival / E: reservations@scmf.ba / SMS: +387 60 332 6650.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije