Posljednji pozdrav prijatelju: Alija Hafizović za svog Kemu (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Posljednji pozdrav prijatelju: Alija Hafizović za svog Kemu (FOTO)
/ FOTO: AA

Alija Hafizović, karikaturista i pisac koji je s Kemalom Montenom napisao pjesmu Sarajevo, ljubavi moja, zbog bolesti nije mogao prisustvovati komemoraciji svom drugu.

Napisao je tekst koji je, u suzama, u uvodnome dijelu pročitala Ismeta Dervoz. 

"Ma koliko bilo teško, danas moramo govoriti o tebi i znamo da u nekoliko rečenica ne mogu stati nasa druženja, maštanja, radosti i tuge. Ovo neće biti dovoljno da pokažemo koliko si svima značio kao prijatelj, kolega, komšija, sugrađanin, umjetnik, kao Kemal Monteno, naš Kemo, naš Moke. To je neizbrisivo i jedinstveno ime ove zemlje i ovoga grada. Apsolutno ga je nemoguće bilo ne zavoljeti i ne voljeti. Sve si radio s takvom lakoćom, nenametljivo dijeleći svoj talenat. 

O ljubavi su pjevali mnogi, ali niko kao ti. Amore mio, grad, zemlja, dežura na straži neke noći u decembru, zvono na vratima, ti si sve mogao pretvoriti u ljubav." 

Alija Hafizović se sjeća, Kemo mu je jednom prilikom rekao: "Skontao sam pjesmu, evo ti muzika, ti napiši riječi, ali zvat će se Sarajevo ljubavi moja". 

Na komemoraciji su govorili, u ime kolega muzičara, Milan Stupar, Nikša Bratoš, Dino Dervišhalidović i Zdravko Čolić, a u ime grada Miro Lazović, te u ime Kantona ministar Ivica Šarić.

Komemoracija je počela u 12 sati.

Dirljivi prizori iz prepunog Narodnog pozorišta: Posljednji pozdrav Kemalu Montenu 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije