Kažu da je prljav: Bh. umjetnici u Beogradu oduzet tepih, policija je kaznila

6
Radiosarajevo.ba
Kažu da je prljav: Bh. umjetnici u Beogradu oduzet tepih, policija je kaznila
Foto:Jelena Medić/Nova.rs / Policija došla na lice mjesta

 Jelena Topić, umjetnica iz Prijedora izvela je svoj performans sa tepihom postavljenim danas na Trgu republike u Beogradu. Međutim, došla je policija oduzela joj tepih i napisala joj kaznu od 10.000 dinara (160 KM) zbog, kako kaže, “uzrokovanja nečistoće”.

Umjetnicu je podržao i poznati beogradski ulični umjetnik i arhitekta Andrej Josifovski Pijanista. 

"To je moj umetnički rad koji smo već sprovodili u nekim gradovima u Bosni. Sad smo došli u Beograd i održali smo ga na Trgu republike, ispred konja. Rad podrazumijeva da stavimo tepih i pozovemo ljude, bilo kroz razgovor, bilo pisanom porukom, da napišu kakvi problemi ih muče, i da ih gurnu ih pod tepih. Došla je potom komunalna milicija, gledali su neko vrijeme u tepih, mi smo sjedili sa strane, puštali smo da se stvari odvijaju, da ljudi pišu probleme i stavljaju ih pod tepih. U jednom trenutku, komunalna milicija pozvala je “Gradsku čistoću” i njihovi radnici su pokupili tepih, a meni su napisali kaznu za uzrokovanje nečistoće, jer sam, navodno, stavila prljavi tepih na Trg", kazala je  za Nova.rs Jelena Topić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije