Iz izolacije: Pogledajte izložbu profesora Srednje škole primijenjenih umjetnosti

0
Fena
Iz izolacije: Pogledajte izložbu profesora Srednje škole  primijenjenih umjetnosti
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Izložba profesora na Dan umjetnosti

Povodom Svjetskog dana umjetnosti, 15. aprila, u Galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo, otvorena je izložba profesora ove škole.

Izložba objedinjuje 13 autora, profesora škole. Riječ je o umjetnicima različitih generacija i različitih likovnih izričaja: grafike, crteža, skulpture i asamblaža.

Direktor Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić istakao je da je i ove godine kao i prošle Svjetski dan umjetnosti u kontekstu pandemije.Spahić je također istakao umjetnički kvalitet postavljene izložbe.

Direktorica Škole primjenjenih umjetnosti Elma Alić-Šobot kazala je da se izložba otvora povodom Svjetskog dana u umjetnosti ili Dana promicanja svijesti o likovnoj umjetnosti i kreativnosti uopšte.

"Nas 13 profesora ove škole smo predstavili svoje najsvježije radove. Radove koje smo radili u proteklom periodu, u nekom periodu izolacije",  kazala je Alić-Šobot.

Ona je istaknula da se danas može 'klikom' doći do voljene osobe, muzeja, galerije ali da su odlučili napraviti izložbu u pravom formatu jer to zaslužuje i povod, 15. april, rođendan umjetnika Leonarda da Vincija.

Također je istakla značaj toga što učenici ove škole imaju priliku pogledati radove svojih profesora

Na izložbi su radovi čiji su autori: Mensud Kečo, Lejla Ćehajić, Maja Matašin, Stijepo Gavrić, Milijana Lagumdžija, Nedim Đikić, Boris Čistopoljski, Mensur Porović, Danilo Kreso, Nermina Alić, Almedina Fehratović, Hamzalija Muhić i Elma Alić-Šobot.

Odlukom UNESCO-a, na inicijativu Međunarodnog udruženja umjetnika, 15. aprila obilježava se Svjetski dan umjetnosti. Taj datum odabran je u čast rođendana Leonarda da Vincija, jednog od najvećih umjetnika i znanstvenika u povijesti.

Svjetski dan umjetnosti se slavi kako bi se promicala svijest o važnosti likovnih umjetnosti i svih oblika kreativnog stvaralaštva. Izložba će biti otvorena do 29. aprila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije